BIZARNO VJEŠTAČENJE

Amputacija noge nije ostavila psihičke posljedice

06.06.2014 u 13:58

Bionic
Reading

Nakon što je zagrebački psihijatar dr. Ninoslav Mimica obavio vještačenje nad Miroslavom Maškarinom i utvrdio da amputacija noge nije ostavila na njega psihičke posljedice oglasila se njegova odvjetnica Ingrid Barić koja nije krila razočarenje

'Nevjerojatan je navod vještaka psihijatra da utuženi događaj nije kod Maškarina ostavio trajnih psihičkih posljedica, pa tako ni smanjenja opće životne aktivnosti s tog aspekta, da mu nije potrebna stručna pomoć i njega te da mu ne treba ni psihijatrijska podrška. Netko tko je ostao bez ekstremiteta, odnosno noge nema jednaku životnu aktivnost, a reći da 'amputacija ne ostavlja trag na psihu čovjeka« meni je apsolutno neprihvatljivo', reagirala je odvjetnica Barić, piše Novi list

Na sljedeću raspravu koja će biti naknadno zakazana pozvat će se opravdano izostali vještaci fizijatar i psihijatar sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta. Sudski vještak građevinske struke Zoran Samaržija Hranilović rasvijetlio je pak u sudnici sutkinje Ingrid Bučković sve nedoumice na okolnosti građevinskih preinaka koje se moraju napraviti na obiteljskoj kući Miroslava Maškarina na Rabu, a nakon što je 2006. godine rutinska operacija slijepog crijeva u KBC-u Rijeka završila amputacijom lijeve potkoljenice.

Građanskom parnicom Maškarin i njegova obitelj potražuju naknadu od države i KBC-a Rijeka, a imovinsko – pravni zahtjev iznosi 13,8 milijuna kuna. Građevinski vještak je na temelju primjedbi Maškarinove opunomoćenice Ingrid Barić napravio dopunski nalaz zaključivši da je ugradnja kućnog lifta moguća kako bi se Maškarin neometano kretao prizemljem i prvim katom kuće.

Moguće je ugraditi i kadu za invalide, a što se tiče postavljanja protuklizne keramike u kupaonici, veli vještak, ona je ionako uobičajena kod ugradnje u sanitarnim prostorijama, zaključivši da ukupni troškovi prilagodbe kuće iznose oko 140 tisuća kuna.