nove komplikacije

Posljedice koronavirusa: Svakom trećem teže oboljelom ispada kosa, dio doživi infarkt, stradavaju bubrezi, jetra i pamćenje

13.04.2021 u 22:56

Bionic
Reading

Liječnici primjećuju da postcovid sindrom sve češće izaziva nove komplikacije i traži daljnje liječenje

Više od 50 posto onih koji su preboljeli koronu itekako osjeća posljedice na svom zdravlju, i to jako dugo.

Liječnici primjećuju da postcovid sindrom sve češće izaziva nove komplikacije i traži daljnje liječenje. Bol u grudima, otežano disanje i suhi kašalj samo su neki od problema.

'Znači od bubrega, srca, jetre, jetrenih poremećaja do nesanice, zaboravljivosti, smetnji sluha. Ukratko, sve. Korona utječe na sve. Na svaki dio tijela. Izrazito često, od 30 do 60 posto, vidimo opadanje kose kod bolesnika. U našoj dnevnoj bolnici usudio bih se reći da je to otprilike trećina bolesnika, ali treba reći da su to oni koji su prošli bolničko liječenje, znači teži oblik bolesti', kazao je liječnik Đivo Ljubičić iz KB-a Dubrava za RTL Direkt.

Nakon velike analize svih pacijenata koji su ležali u Dubravi u drugom valu napokon je malo jasnije i kako korona utječe na srce.

Od sredine listopada do sredine veljače ukupno je liječeno 3343 covid-pacijenta, a njih 56 imalo je infarkt. To je između 1,7 posto. Kardiolog iz Dubrave koji je i danas odradio svoju šihtu na covid-odjelu autor je tog istraživanja.

'Izgleda kao da ga je pogurao. OK, neću reći da Covid uzrokuje infarkt, ali može pogurati osobu sa sklonostima u srčani infarkt', kaže kardiolog iz KB-a Dubrava Irzal Hadžibegović.

Na pitanje u kojem je to postotku, odgovara: 'Teško mi je to reći, ali evo, od ovih koje smo liječili četvrtina je razvila infarkt dok smo liječili teški oblik Covida. Ono što nismo našli to je da je Covid isključivi uzrok. Tipa da je netko imao glatke krvne žile pa Covid pa infarkt, to ne. Možda samo jedan, ali svi ostali imali su bolesne krvne žile.'

  • +19
KB Dubrava Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ta analiza, smatra Hadžibegović, dokazuje da je u Hrvatskoj bilo puno više slučajeva Covida. Covid-pacijenti iz šest županija stižu u Dubravu.

'Ako uzmete u obzir to da smo pokrivali tih milijun i 800 tisuća ljudi, a liječili tih 56 infarkta, može se doći do zaključka da je broj ljudi koji su imali Covid kod nas možda bio i četiri do pet puta veći. To je prvo što smo primijetili kao kardiolozi koji radimo s Covidom', rekao je Hadžibegović.

Primjećuju i svi naši sugovornici da su građani previše opušteni i nadaju se da će zbog ovako detaljnog opisivanja svih posljedica Covida bar neki od njih shvatiti da je epidemija još uvijek itekako opasna.