igor barković

Pulmolog o situaciji u riječkoj bolnici: Stanje je najteže do sada

13.04.2021 u 20:05

Bionic
Reading

'Stanje je najteže do sada, već neko vrijeme imamo velik broj inficiranih, samim tim i postotak onih koji dolaze na bolničko liječenje', opisuje stanje u riječkoj bolnici Igor Barković, pulmolog i voditelj post-COVID ambulante

'Imamo 212 bolesnika kod nas, na to dodajte trideset bolesnika u Opatiji, plus bolesnika, takozvanih postCOVID, dugo se liječe, već više od mjesec dana u bolnici', nastavio je opisivati situaciju u riječkoj bolnici dr. Igor Barković, pulmolog i voditelj post-COVID ambulante gostujući u Dnevniku Nove TV.

Barković je kratko dodao kako je 'situacija u najmanju ruku rečeno - loša'.

Za otvaranje novih odjela kaže kako rezerve još ima, ali ako bude potrebno, i to će napraviti.

'Vjerujte, teško nam je, umorni smo', istaknuo je Barković.

Dodao je kako je na današnji dan 16 pacijenata na respiratorima.

'Prema statistikama, negdje malo više od 50 posto bolesnika na respiratoru umre. To ovisi o dobi, težini drugih bolesti, težina infekcije, upale pluća koju imaju, a vidimo i da nam dolaze sve mlađi bolesnici koji imaju teške oblike bolesti, čak i sa smrtnim ishodom', rekao je Barković.

Jedan mladić je umro, imao je visok tlak i umjerenu pretilost. Barković objašnjava kako se u medicini pretilost mjeri prema indeksu tjelesne mase, BMI-u.

'Izrazita pretilost je rizikofaktor za mnoge bolesti, pogotovo u intenzivnom liječenju, pa tako i kod koronabolesnika', istaknuo je Barković.

'Ti bolesnici imaju smanjenu rezervu, teže ih je ventilirati, imaju koegzistirajuće bolesti', dodao je Barković.

'Mi pretilost mjerimo u vezi s visinom, računato u BMI-u, više od 25 je pretilost', rekao je Barković.

'Što više ima koegzistirajućih bolesti, to su oboljeli pod većim rizikom. I godine povećavaju rizik, ne samo za smrtnost nego i za dugotrajno liječenje', rekao je Barković i dodao da je problem epidemije što zdravstveno stanje bolesnika zahtijeva dugotrajno liječenje.

'Bolesnici dugotrajno traže liječenje, iako nisu infektivni. Ne možemo ih pustiti kući. Traže visoke doze kisika, njegu i bolničko liječenje', rekao je Barković.

To dodatno opterećuje bolnice. 'Zato imamo smanjen obrtaj bolesnika, pogotovo ovih najtežih', rekao je Barković i istaknuo da više nema pravila u tome tko se mora sve paziti.

'Zdravi ljudi imaju manji postotak rizika, no ne znači da neće oboljeti, da neće teže oboljeti i ne znači da neće dobiti dugotrajan oblik bolesti', zaključio je Barković.