šef liječničke komore

Luetić: Ovo je uzlazni krak trećeg vala

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 13.04.2021 21:05
  • Objavljeno 13.04.2021 u 21:05
Krešimir Luetić

Krešimir Luetić

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

'Stanje je vrlo dinamično, na 24-satnoj razini. Gotovo da postoji potreba za otvaranjem još jednog odjela. Svaki dan dolazi do 25 novih pacijenata u COVID bolnicu', opisao je stanje u covid bolnici Dubrava predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić koji se u ponedjeljak priključio radu u njoj

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore u ponedjeljak se priključio radu covid bolnice Dubrava, a gostujući u Dnevniku Nove TV rekao je kako ima dovoljno liječnika, a po potrebi dolaze novi, iz drugih zagrebačkih bolnica.

Također, tvrdi kako se nije susreo s nedostatkom potrebnih lijekova, ali da je i to moguće.

'Pretpostavka da se možemo naći u situaciji da nemamo lijek koji je potreban pacijentu je iznimno frustrirajuća. Kako za pacijenta, tako i za nas', istaknuo je, ali je optimističan i misli da će se situacija brzo riješiti.

U ovom trenu, kaže Luetić, s obzirom na razliku u incidenciji na razini županija, čak i regija, razumno je da se mjere donose na razini županije.

'Ne trebaju nam strože mjere na nacionalnoj razini, ali primjerice u Primorsko-goranskoj županiji mislim da nisu pogriješili', istaknuo je.

Nemaju još sve podatke o cijepljenju po županijama, ali da se vidi neujednačenost.

'Negdje postoje punktovi za masovno testiranje, negdje ne postoje. Negdje obiteljski liječnici odlaze po cjepiva na punkt, u većini se županija ona dostavljaju...', rekao je Luetić.

Očekuje da se sustav osposobi i da postane funkcionalan te da je bilo dovoljno vremena da radi normalno.

'Postoji još jedan problem. Postoji nacionalni sustav, ali imate i call centre i informatičke sustave na razini županija, koji izgleda - nisu umreženi.'

Obiteljski liječnici imaju svoje popise, turistički radnici svoje...

'Imamo nekoliko popisa na nekoliko razina. Potrebno ih je žurno objediniti i na taj način krenuti u cijepljenje', naglasio je Luetić.

Je li realno do ljeta procijepiti 50% odrasle populacije, Luetić je kazao da to ovisi o dvije stvari: koliko ćemo cjepiva dobiti i koliko ljudi će biti zainteresirano za cijepljenje. Za primjer je uzeo Srbiju, državu koja ima puno cjepiva u skladištima, a imaju 25 posto procijepljenih i vrlo polako dižu brojke.

Osvrnuo se i na cjepivo AstraZenece. 'Struka je rekla da trebamo slušati institucije - Europsku agenciju za lijekove, HALMED i HZJZ koji preporučuju nastavak cijepljenja', kazao je i za primjer uzeo Britance koji su više do 60 posto cijepljeni upravo tim cjepivom.

Smatra da će doći do vrhunca trećeg vala. 'Apsolutno! Ovo je uzlazni krak trećeg vala. Bitno je u sljedećim danima vidjeti hoće li druženja za uskrsne blagdane pridonijeti porastu novozaraženih', rekao je Luetić.

Dogodi li se to, smatra Luetić, u nekim županijama će se trebati uvesti strože mjere. 'Uvođenje online nastave je dobra mjera.'

Što se druženja mladih tiče, Luetić je napomenuo kako ona ne predstavljaju toliki rizik za njih, ali da svakako predstavljaju za starije članove obitelji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!