UŽAS U MAKEDONIJI

Posao za koji treba imati želudac: Nitko ne želi braniti osumnjičene za ubojstvo 14-godišnjakinje

10.12.2023 u 12:13

Bionic
Reading

Osumnjičene za otmicu i ubojstvo Vanje Đorčevske i Panče Žežovskog, slučaj koji je uzburkao javnost u Sjevernoj Makedoniji i regiji, zastupa odvjetnik po službenoj dužnosti

Nakon što su osumnjičenici uhićeni, društvenim mrežama proširio se apel da nijedan odvjetnik ne smije prihvatiti angažman, a na isto su pozivali i odvjetnici. No, da bi slučaj mogao riješiti sud, potrebno je da osumnjičenici imaju odvjetnike, zbog težine kaznenog djela i pritvora, zbog čega im je i određen po službenoj dužnosti, doznaje Fokus.

List navodi da za sada neće objaviti njegov identitet, zbog revolta javnosti oko ovog slučaja.

To ne znači da će isti odvjetnik braniti osumnjičene u sudnici. Njihove obitelji moći će osobno angažirati odvjetnike, no zbog osjetljivosti slučaja to im neće biti lako. Stoga je vjerojatnije da će ih morati zastupati odvjetnik po službenoj dužnosti.

Naime, ovi odvjetnici teško mogu odbiti angažman, točnije, moraju imati dobar razlog, odnosno ne mogu zbog uvjerenja. Čim su trenutno dostupni i odazvali se pozivu, svoj radni zadatak moraju obavljati profesionalno.

Makedonski predsjednik Stevo Pendarovski upisao se u knjigu žalosti u školi u Skoplju koju je pohađala ubijena Vanja Đorčevska Izvor: EPA / Autor: Georgi Licovski

Glavni osumnjičenik za otmice i brutalna ubojstva 14-godišnje Vanje Đorčevske i 74-godišnjeg Panče Žežovskog je Ljupčp Palevski-Palčo, koji je uhvaćen u Turskoj i trenutno je u postupku izručenja. Kao supočinitelji vodi se postupak protiv još nekoliko osoba, a na popisu osumnjičenih je i Vanjin otac koji je, prema prvim saznanjima iz preliminarne istrage, Palevski davao informacije kada će djevojčica biti sama.