ODBAČENA UMJETNINA

Portret dugorukog Sanadera nitko ne želi

15.11.2011 u 09:47

Bionic
Reading

Zbog sumnji da je bivši premijer Ivo Sanader dijelom novca iz tvrtke Fimi media stvarao osobnu skupocjenu zbirku umjetnina, Uskok je tijekom istrage vrlo detaljno pročešljao scenu zagrebačkih galerija umjetnina. Istražitelji su i razgovarali i s nekim slikarima čije su slike pronađene u Sanaderovoj kolekciji, sve kako bi se doznalo odakle potječe novac za njihovo plaćanje

USKOK-ovi istražitelji došli su do saznanja da bi Sanader, u pratnji tadašnjeg stranačkog riziničara Mladena Barišića, a nerijetko i tadašnjeg ministra kulture Bože Biškupića, zatim predsjednika Sabora Luke Bebića i zastupnika Marija Zubovića, Jerka Rošina i Petra Selema dolazio u galerije i razgledavao slike, no ništa ne bi kupovao, piše Vjesnik

Nedugo nakon njihova posjeta, u galeriju bi dolazio sam Barišić i gotovinom kupovao određene slike. Uglavnom su nabavljana djela Munira Vejzovića, Đure Pulitike, Nives Kavurić Kurtović, Mladena Veže, Mihovila Krušlina i Tihomira Lončara po prosječnoj cijeni od 15.000 do 30.000 kuna za sliku.

Provodeći istragu o umjetninama, Uskok je otkrio i pomalo bizarnu priču o naručenom i nikad isporučenom portretu bivšega premijera koji je trebao krasiti Banske dvore, no umjesto toga još stoji u ateljeu akademskog slikara Tihomira Lončara.

Kako je pokazala Uskokova istraga, Sanader je najprije od Lončara zatražio da mu daruje neku manju sliku kako bi je mogao uručiti tadašnjem guverneru Kalifornije Arnoldu Schwarzeneggeru tijekom posjeta SAD-u. Slikar mu je poklonio platno koje je, kao što je poznato, završila u Arniejevoj kolekciji, koji ju je tada kao dio svoje imovinske kartice procijenio na oko 500 USD. No, priča o portretu počinje 2007. kad je Lončara nazvao Božo Biškupić naručivši od umjetnika Sanaderov portret.

Lončar je zatražio Sanaderove fotografije prema kojima će napraviti sliku, no dali su mu nekoliko izbornih plakata s tadašnjim premijerom, čime slikar nije bio zadovoljan. Dogovoreno je fotografiranje, a nakon što je Sanader odabrao pozu u kojoj je želio biti portretiran, umjetnik se bacio na posao.
Bivši premijer i Biškupić došli su pogledati platno; Sanader je bio zadovoljan osim s jednim detaljem - Lončar mu je naslikao predugu ruku.

'Sanaderu se činilo da mu je jedna ruka nekako previše izduljena pa su mi ostavili sliku da je prepravim', navodno je rekao umjetnik Uskokovim istražiteljima. No, dok je slikar radio prepravke, Sanader je u srpnju 2009. nenadano podnio ostavku, a prepravljena slika sad više nije imala kupca.

'Nazvao sam Biškupića i pitao što da radim sa slikom. Da je nosim u Vladu ili ...?No, on mi je odgovorio: 'Nikako. Nemoj ništa spominjati. Premijerka je jako ljuta', ispričao je umjetnik. Slika je još uvijek u ateljeu i Lončar nam je potvrdio njezino postojanje, no odlučno je odbio dati ikakvu izjavu o njoj.