BITKA ZA PRORAČUN

Porezni USKOK ganjat će velike utajivače poreza

01.08.2014 u 10:43

Bionic
Reading

Suzbijanje sive ekonomije i utaja poreza jedan je od načina na koji ministar financija Boris Lalovac planira spriječiti propast proračuna. U tu svrhu u Ministarstvu će se osnovati Ured za velike porezne utaje odnosno porezni USKOK

'Porezni USKOK bi se trebao baviti nadziranjem velikih igrača. Bit će to centralno mjesto iz kojega će se voditi sve istrage o poreznim prevarama, u čemu će surađivati s DORH-om i ostalim institucijama', rekao je Lalovac.

U poreznom USKOK-u radit će najstručniji kadrovi koji će razotkrivati velike utajivače i prevarante. Porezni specijalci bavit će se nadzorom nesrazmjera između imovine i prihoda građana, istraživanjem poslovanja fiktivnih tvrtki u Hrvatskoj i regiji koje se bave tzv. kružnim prevarama i otkrivanjem svih ostalih utaja poreza.

Recept za sprečavanje poreznih utaja Hrvatskoj će ustupiti bavarski porezni stručnjaci. S tim u vezi ministar Lalovac je s državnim tajnikom u bavarskom Ministarstvu financija Johannesom Hintersbergerom potpisao sporazum između poreznih uprava Hrvatske i Bavarske o pojačanoj suradnji.

Lalovac je najavio i jači nadzor fiskalizacije, posebno na Jadranu, na kojem će inspektori patrolirati od 0 do 24, čak i vikendom. Šef Porezne uprave pozvao je i građane na suradnju.

'Pokazalo se da je to dobro za sve nas kao građane i građani to prihvatili u dobrom duhu. Od njih očekujemo da nas podrže i dalje prijavama onih koji ne provode fiskalizaciju', rekao je Josip Lozančić.

Porezna uprava stoga ponovo pokreće nagradnu igru Bez računa se ne računa, u kojoj građani mogu sudjelovati skupljajući fiskalne račune. Nagradni fond je još bogatiji, a nagrade - umjesto 10, 15 i 20 tisuća kuna - penju se na 20, 40 i čak 100 tisuća kuna.