NAJVEĆI POREZNI OBVEZNICI

Porezna uprava otvara ured za todoriće, tedeschije...

13.09.2012 u 11:10

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić predstavio je na sjednici Vlade izmjenu Zakona o poreznoj upravi koja omogućuje osnivanje posebnog ureda za velike poduzetnike koji donose najveće porezne prihode

Ministar financija Slavko Linić rekao je da Porezna uprava ima potrebu ustrojiti ured za velike poduzetnike kojih u Hrvatskoj ima 609, a sami donose 46 posto poreznih prinosa u proračun. Naime, do sada je samo pet posto velikih poreznih obveznika bilo obuhvaćeno poreznim nadzorom dok je veća kontrola bila nad malim i srednjim poduzetnicima. Šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec rekla je kako je očigledno da su se poreznici do sada previše bavili manjim poduzećima pa su 'zaboravljali' velike koji su mogli obračunati porez kako su htjeli bez većeg straha da će im porezna intervenirati.

Prema ovoj izmjeni zakona, 134 poreznih službenika u 21 područnom uredu educirat će se samo za rad s velikim poduzetnicima tako da će svaka korporacija, osiguravajuće ili telekomunikacijsko društvo dobiti svog 'osobnog poreznika'. Šestotinjak velikih poduzetnika godišnje uprihodi oko 400 milijardi kuna poreza i doprinosa, a zapošljavaju čak jednu četvrtinu svih zaposlenih u Hrvatskoj.

'Razlog osnivanja ovih ureda je činjenica da su veliki porezni obveznici važni za gospodarstvo i da su do sada bili vođeni u posebnoj ispostavi, ali na način koji nije bio zadovoljavajući. Od sada će se provoditi jači nadzor nad svim velikim poduzetnicima bez obzira u kojem gradu djeluju', rekli su nam u Poreznoj upravi naglasivši da će i porezni službenici koji će raditi s velikim tvrtkama biti strože kontrolirani zbog veće mogućnosti potkupljivanja.

'Ovaj prijedlog smo donijeli koristeći iskustva europskih zemalja, jer i oni imaju posebne urede. Ured neće imati samo kontrolnu ulogu, nego će održavati komunikaciju s velikim poduzetnicima kako bi lakše rješavali probleme, postavljali porezne sustave, omogućili sigurnost prihoda i kontrole uplate prihoda', rekao je Linić dodavši da je osnivanje ureda amenovala Svjetska banka.

Uredi za velike poduzetnike počinju s radom od 1. studenog, a nadzirat će se tvrtke koje imaju, na godišnjoj razini najmanje 150 milijuna kuna prihoda, a to su sve banke, osiguravajuća društva, telekomunikacijske tvrtke, leasing društva, ali i nositelji velikih infrastrukturnih projekata. Poreznici će velikim tvrtkama češljati svu poreznu dokumentaciju unatrag tri godine.