budi mrak

Porastao broj cijepljene djece protiv HPV- a u Splitskoj županiji

01.03.2024 u 15:22

Bionic
Reading

​U Splitsko-dalmatinskoj županiji je porastao broj cijepljenja protiv HPV- a, a u posljednje je vrijeme protiv ​te bolesti cijepljeno 35​ posto djevojčica i 23​ posto dječaka

​Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin je kazala da je prije tri godine​ ukupna procijepljenost u ​toj županiji bila samo 11​ posto što govori da s​u napravili velik pomak i da id​u uzlaznom putanjom.

​"Napokon je došlo do osviještenosti roditelja. Majke i očevi su shvatili da cjepivo protiv HPV-a štiti djecu od raka​", kazala je Karin. Stručnjaci smatraju ​da je na​ takav pozitivni pomak utjecalo i online naručivanje, odnosno, putem aplikacije, gdje se osim narudžbe za cijepljenje, roditelji i mladi mogu detaljno informirati o cijepljenju. Zahvaljujući kampanji Budi mRAK roditelj studenti medicine diljem hrvatskih škola održavaju edukativne i interaktivne radionice. ​

"Trenutačno imamo oko 50 educiranih studenata i vidi ​se ogroman pomak prije i nakon radionice. Učenici su željni znanja i doista je jako dobar odaziv. Osim u Splitu, održali smo radionice u školi na Visu, u Pučišćama, u Imotskom. Plan nam je proširiti se i ići u Dubrovačko- neretvansku, kao i Šibensko- kninsku županiju​", kazala je lokaln​a koordinator​ica projekta Budi mRAK​ roditelj Sara Bulić.

Budi MRAK roditelj kampanja održava niz aktivnosti i unutar Medicinskog fakulteta u Splitu, iz kojeg izlaze budući liječnici. ​

"Jedna od uloga Medicinskog fakulteta u Splitu jest promocija zdravlja i prevencija bolesti. I zbog toga se trudimo imati, zajedno u suradnji s našim studentima, niz aktivnosti kako bi promovirali ovakve kampanje​", istaknula je Katarina Vukojević, prodekanica za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju Medicinskog fakulteta u Splitu.

Posljednjih pet godina Međunarodna udruga studenata medicine u Hrvatskoj CroMSIC provodi javno- zdravstvenu i edukativnu kampanju Budi mRAK​ roditelj. Cilj kampanje je edukacija i prevencija od HPV-a, koji je uzročnik čak ​šest vrsta raka.

Unutar kampanje, studenti medicine provode edukativne i interaktivne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. Zadnje dvije godine, kampanja je dobila svoj dodatak Budi mRAK roditelj, koja je isključivo usmjerena na roditelje koji odlučuju hoće li se njihovo dijete cijepiti protiv raka ili ne.

Od 2023.godine cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj počelo je već u petim razredima, a cjepivo je besplatno i dostupno za sve učenice i učenike do 14. godine, odnosno, do 8. razreda.