izvješće

Populizam potiče homofobiju i govor mržnje diljem Europe

04.02.2020 u 11:06

Bionic
Reading

Homofobija, transfobija i govor mržnje prema LGBTI zajednici u porastu je diljem Europe, a dodatno su potaknuti političkim i društvenim skupinama koje se protive pobačaju, objavljeno je u izvješću ILGA-Europe

Govor mržnje među političkim i vjerskim liderima porastao je u 17 zemalja, pa i u Portugalu, Španjolskoj i Finskoj koje su poznate kao zemlje prijateljske prema LGBTI zajednici.

Homofobno nasilje također bilježi porast, upozorila je ILGA-Europe, međunarodna udruga lezbijki, gay, biseksualnih, transseksualnih i interseksualnih osoba.

Poljska nacionalistička vladajuća stranka protivila se 'LGBTI ideologiji' u izbornoj kampanji prošle godine, mađarski parlament je izjednačio homoseksualce koji žele posvojiti dijete s pedofilijom, a španjolski i finski političari kritizirali su Povorke ponosa.

'To se ne događa samo u zemljama na istoku Europe, skupine koje se protive LGBTI zajednici izniču u brojnim drugim područjima', rekla je Evelyne Paradis, izvršna direktorica ILGA-Europe.

U ožujku 2019., tadašnji zamjenik talijanskog premijera i čelnik Lige Matteo Salvini, govorio je u Veroni na Svjetskom kongresu obitelji, konferenciji koja promovira 'prirodnu obitelj' i protivi se LGBTI zajednici i pravu na pobačaj.

'Te skupine su aktivnije među stanovništvom kojim vlada nesigurnost i anksioznost, gdje je politički diskurs toksičniji i gdje su populisti vrlo aktivni i ne samo kada su u pitanju LGBTI prava', kaže Paradis.

Porast govora mržnje može dovesti do porasta zločina iz mržnje, upozorava Helga Eggebo sa istraživačkog instituta Nordland.

'Zabilježen je porast zločina iz mržnje nad muslimankama nakon 11. rujna', rekla je Norvežanka.

Paradis kaže da su 'značajno' porasli govor mržnje i nasilje nad LGBTI zajednicom u većini europskih zemalja.

Ipak, Paradis dodaje da se sve se više priznaju istospolna partnerstva, roditeljska prava i raste pokret za zabranu medicinski nepotrebnih genitalnih operacija interseksualne djece.

Sve više raste broj zemalja, uključujući Njemačku, koje razmišljaju o zabrani konverzijske terapije koja se temelji na vjerovanju da su pripadnici LGBTI zajednice mentalno bolesni i da ih se može izliječiti.