UPOZORENJE EUROPSKOG POVJERENIKA

Populistička retorika blati europske muslimane

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 28.10.2010 22:34
  • Objavljeno 28.10.2010 u 22:29
Muslimani

Muslimani

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Povjerenik za ljudska prava u Vijeću Europe, Thomas Hammarberg, osudio je u četvrtak populističku retoriku omiljenu u nekim europskim zemljama koja ocrnjuje muslimane i potiče porast nesnošljivosti

Po Hammarbergovim riječima, 'ankete pokazuju da su muslimani i islamska kultura na lošu glasu i da pobuđuju strah i nepovjerenje'. Rezultati ankete njemačkog instituta Friedricha Eberta po kojoj se 58 posto ispitanika očitovalo za ograničavanje 'muslimanskih vjerskih obreda', pokazuju da se 'pravo na vjersku slobodu odriče jednoj skupini, u ovom slučaju muslimanima', ocijenio je povjerenik.

Hammarberg usto osuđuje 'diskriminaciju na tržištu rada i u školstvu', 'provjere identiteta' i 'temeljite pretrese' kojima su izloženi muslimani.

Napose kritizira demokratske stranke zbog toga što nisu 'sustavno upozoravale da se ubojice poistovjećuje s golemom većinom muslimana' nakon napada na New York, Madrid, Amsterdam, Moskvu i nakon talačke krize u Beslanu.

Smjerajući napose na Njemačku, povjerenik ističe da 'politički akteri u nekim zemljama predbacuju danas raznim skupinama muslimana da se ne žele 'asimilirati'. No, napomenuo je, 'integracija nije jednostran proces, već se temelji na reciprocitetu i na međusobnom razumijevanju'.

Na koncu je izravno napao Francusku koja je ovih dana potvrdila zabranu pokrivanja muslimanki na javnim mjestima i Švicarsku koja je zabranila gradnju minareta uz džamije. 'Umjesto da ozbiljno razmišljamo o ovim problemima, tražili smo način kako ćemo kazniti žene koje se pokrivaju i kako ćemo zabraniti gradnju minareta, rekao je. Sigurno je da tako nećemo osmisliti naše europske vrijednosti'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi