HRVATSKA ČEKA VODENI VAL

Poplave u Veneciji, Slovenija proglasila 'crveni alarm'

11.11.2012 u 20:24

Bionic
Reading

Nevrijeme koje je zahvatilo cijeli sjever Italije izazvalo je poplave u velikom dijelu Venecije, a iz Toskane je evakuirano 200-tinjak osoba zbog velike bujice. U Sloveniji je proglašen tzv. crveni alarm, najveći stupanj opasnosti od poplava za jugozapadni i sjeverozapadni dio države, s najavom da zbog očekivanih oluja tijekom noći vrlo velika opasnost od poplava vrijedi i i za veći dio zapadne i središnje Slovenije

Iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda večeras je izvješteno kako stabilne vremenske prilike u Hrvatskoj bez značajnijih oborina imaju pozitivan utjecaj na stanje vodostaja, no da se, prema izvješću slovenske Agencije za okoliš, pojačavaju kišne padavine u zapadnom dijelu Slovenije, te da je za očekivati porast vodostaja rijeke Save i Kupe u Hrvatskoj tijekom sutrašnjeg dana i noći.

U slijedećim danima očekuje se ponovno formiranje novog vodnog vala na rijekama Muri i Dravi te će pripremno stanje obrane od poplava ostat će do daljnjega na snazi.

Također večeras i noćas očekuje se porast vodostaja istarskih rijeka Mirne, Dragonje, Raše i Boljunčice za koje je s obzirom na trenutne hidrometeorološke prilike, proglašeno pripremno stanje obrane od poplava.

Tijekom sutrašnjeg dana, kada će Hrvatske vode raspolagati s više informacija, moći će se dati točnije prognoze vodostaja rijeke Save za područje uzvodno od Zagreba , kao i za vodostaje rijeke Kupe, navodi se u izvješću.

Trenutno se provode obilasci sustava obrane od poplava i sanacije uočenih oštećenja.

Ustava Trebež je otvorena za istjecanje rijeke Save u Lonjsko polje, a kanal Kupa - Kupa je u funkciji.

Završeni su radovi na sanaciji proboja nasipa u Puščinama i Virje Otoku. Također završeno je prepumpavanje voda koje su poplavile stambene i gospodarske objekte u Pušćinama i Gornjem Kušancu u općini Nedelišće, te u Otoku Virje.