JAKE KIŠE

Poplave pogodile Krapinsko-zagorsku županiju

14.08.2014 u 18:23

  • +9

Poplava Krapinsko-zagorska županija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Krapinsko-zagorska županija

Bionic
Reading

Ured župana Krapinsko-zagorske županije upozorio je u priopćenju da su 'jake padaline prouzročile poplave na području županije', napose grada Krapine i općina Sveti Križ Začretje, Veliko Trgovišće i Krapinske Toplice

'Jake padaline, u noći sa 13. na 14. kolovoza, uzrokovale su poplave i na području Zagorja zbog čega je Krapinsko-zagorska županija od ranih jutarnjih sati u redovitom kontaktu s dežurnim službama, načelnicima i gradonačelnicima s kojima koordinira akcije na terenu. Krapinsko-zagorska županija danas je također u suradnji s Hrvatskim vodama organizirala dopremu oko 2.000 tisuće vreća za pijesak na područja pogođena poplavama, a općinama i gradovima pokrit će i troškove za nabavku pijeska kojim su punjene vreće za gradnju zečjih nasipa', stoji u priopćenju iz Ureda župana Krapinsko-zagorske županije.

Prema zasad dostupnim informacijama, najviše je pogođeno područje grada Krapine te općina Sveti Križ Začretje, Veliko Trgovišće i Krapinske Toplice. Dio navedenih područja tijekom današnjeg dana osobno je obišao župan Željko Kolar.

Vatrogasne službe su do 16 sati imale 62 intervencije na terenu. Između ostalog, bile su poplavljene podrumske prostorije Termi Tuhelj te obiteljskih kuća u Rakovcu, Radoboju, Štuparju, Klokovcu, Krapinskim Toplicama, Cerju Jesenskom, Đurmancu, Maclju, Maloj Erpenji, Lepajcima, Lukovčaku, Stubičkoj Slatini, Škarićevom, Svetom Križu Začretju, Gubaševom, Vrtnjakovcu, Gornjoj Pačetini, Tuheljskim Toplicama, Žutnici, Čretu, Stubičkim Toplicama i Mihaljekovom Jarku.


Jake poplave prouzročile su više problema u odvijanju prometa na županijskim i lokalnim cestama – došlo je do odrona zemlje, prelijevanja velikih količina vode preko kolnika, zadržavanja vode na kolniku, nanosa kamenog materijala na kolnik glavne ceste s prilaznih puteva i slično, zbog čega su neke prometnice bile zatvorene za promet.

Po prestanku oborina, stanje na županijskim i lokalnim cestama na području Krapinsko-zagorske županije polagano se normalizira. Cestarske ekipe Županijske uprave za ceste su i dalje na terenu i vrše kontinuirane preglede cesta te, u skladu s mogućnostima, osposobljavaju ceste za promet. Mole se vozači da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima i stanju na kolnicima, a ostali sudionici u prometu pozivaju se na pojačan oprez kako bi se smanjio rizik od događanja prometnih nesreća i drugih izvanrednih situacija.

Krapinsko-zagorska županija i dalje će biti u redovitom kontaktu s nadležnim službama na terenu i pomno će pratiti razvoj cijele situacije.