INCIDENTI NA TERENU

Popis propao zbog svađe Makedonaca i Albanaca

  • Autor: Bojan Stilin
  • Zadnja izmjena 11.10.2011 16:23
  • Objavljeno 11.10.2011 u 15:00
MAKEDONIJA

MAKEDONIJA

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Nakon niza incidenata i problema s kojima su se suočili popisivači, sinoć je i službeno propao popis stanovništva u Makedoniji, koji je trebao biti završen 15. listopada. Svi članovi povjerenstva za popis podnijeli su ostavku, a povjerenstvo je raspušteno

Potpredsjednik Državne popisne komisije, bivši makedonski ministar zdravstva Bujar Osmani, kaže da su svi članovi komisije podnijeli ostavku zbog 'nepremostivih razlika u pristupu metodologiji popisa', i dodaje da bi bilo najbolje popis provesti ispočetka, sukladno međunarodnim standardima.

Spor je, prije svega, nastao oko toga treba li popisivati državljane Makedonije koji više od godinu dana borave izvan zemlje, a u posljednjih godinu dana su barem jednom boravili u Makedoniji. U ovu skupinu uglavnom spadaju Albanci porijeklom sa zapada Makedonije. Unatoč instrukcijama iz Državne popisne komisije da se ovakvi stanovnici ne popisuju jer su već popisani u zemlji u kojoj sada žive, Albanci među popisivačima 'su se odmetnuli' i popisivali i stanovništvo u dijaspori koje su članovi njihovih obitelji uredno prijavljivali, što bi u konačnici moglo stvoriti dojam da je Albanaca u Makedoniji znatno više nego na prošlom popisu.

O popisu stanovništva u Makedoniji, inače, ovisi i etnički cenzus pri zapošljavanju u javnim ustanovama budući da je tako dogovoreno sporazumom Makedonaca i Albanaca nakon oružanog sukoba 2001. Albanaca je, sukladno postotku na popisu stanovništva, u javnoj upravi tako radilo 22 posto.

Na potezu je vlada, koja je, kako neslužbeno doznaje Radio Slobodna Europa, zbog ovog pitanja sazvala izvanrednu sjednicu, no s obzirom na to da je u Makedoniji blagdan (Dan antifašističke borbe), sjednica će se održati sutra, javlja Deutsche Welle. Naime, popis stanovništva još je jedna operacija koja služi kao povećalo pod kojim se gleda europska budućnost Makedonije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi