NEMA PROSLAVE OSVAJANJA

Ponovno zatvoren park Gezi u Istanbulu

08.07.2013 u 22:04

Bionic
Reading

Policija je u ponedjeljak navečer rastjerala stotine prosvjednika s prilaza do Trga Taksim koji su pokušali stići do parka Gezi, središta protuvladinih prosvjeda u Istanbulu, javlja AFP.

Kao i u subotu navečer, snage reda upotrijebile su suzavac i vodene topove na ulicama kako bi odbile prosvjednike.

Izbili su sukobi policije i prosvjednika koji su bacanjem boca odgovarali na suzavac.

Nekoliko je osoba privedeno, a jednom prosvjedniku teško je ozlijeđeno oko, prenosi AFP.

Pristup parku Gezi bio je u ponedjeljak poslijepodne otvoren za javnost, nakon njegova zatvaranja koje je uslijedilo nakon evakuacije parka 15. lipnja. Ubrzo je u ponedjeljak predvečer park Gezi ponovno zatvoren nakon što je udruga Solidarnost Taksim pozvala prosvjednike na proslavu njegova osvajanja.

'Park Gezi bio je otvoren za javnost, ali bilo je puno poziva na nedopuštene prosvjede kako bi ga se pretvorilo u okupiranu zonu', upozorio je guverener Istanbula Huseyin Avni Mutlu na društvenoj mreži Twitter i zaprijetio da će prosvjednici biti odbijeni svim sredstvima.

Tijekom tri tjedna prosvjeda, prema procjenama policije na ulice je izišlo oko 2,5 milijuna ljudi u oko 80 gradova zahtijevajući ostavku premijera Recepa Tayyipa Erdogana, optuženog da želi islamizirati tursko društvo.

U prosvjedima su četiri osobe poginule (tri prosvjednika i jedan policajac) i blizu 8.000 je ranjeno, prema posljednjim podacima turske udruge liječnika.