KORUMPIRANI PROFESORI

Ponovno odgođen početak suđenja za Indeks 5

15.03.2012 u 14:22

Bionic
Reading

Zbog nedolaska odvjetnika dvojice optuženika danas je na zagrebačkom Županijskom sudu još jednom odgođen početak petog po redu postupka u slučaju Indeks u kojem su na meti USKOK-a bili profesori i studenti zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti.

Sudac Željko Horvatović raspravu je odgodio za 23. ožujka, kada bi se optuženi, nakon čitanja optužnice, trebali očitovati o krivnji.

Zbog 'prodaje' ispita na Prometnom fakultetu u slučaju 'Indeks 5' podignuta je optužnica protiv 12 profesora, jednog zaposlenika fakulteta, tri posrednika i dvoje studenata. Među njima je i student rekorder koji je za 2500 eura 'položio' čak 11 ispita.

Prije službenog početka suđenja postupak je izdvojen za profesora Dražena Topolnika koji zbog zdravstvenog stanja nije u mogućnosti pratiti suđenje pa će mu se suditi u zasebnom postupku.

Među optuženim profesorima su i neki već osuđeni u prijašnjim postupcima poput Antuna Sertića, Damira Božičevića i Jerka Radoša. 'Nova' profesorska imena među optuženima su Teodor Perić, Nikola Đaković, Čedomir Ivaković, Katja Bošković-Gazdović, Jasna Jurum-Kipke, Senka Pašagić, Husein Pašagić, Katica Miloš i Dražen Topolnik

Antikorupcijska akcija 'Indeks' pokrenuta 2007. do sada je 'urodila' s pet optužnica i više desetaka optuženih profesora zagrebačkog Prometnog i Ekonomskog fakulteta, posrednika, studenata i članova njihovih obitelji.

Do sada je pravomoćno presuđeno samo u jednom slučaju u kojemu je zbog kupnje ispita na Fakultetu prometnih znanosti na bezuvjetne zatvorske kazne osuđeno devetero profesora i četvero posrednika, a 17 ostalih posrednika te studenata i članova njihovih obitelji kažnjeno je uvjetno. Osuđeni profesori dobili su i petogodišnju zabranu profesorskog rada.