'DRAGULJI' NA VRHOVNOM SUDU

Poništena presuda Vladimiru Zagorcu?

Vladimir Zagorec

Vladimir Zagorec

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Prema kuloarskoj vijesti, Vrhovni sud traži da se postupak u slučaju 'dragulji' protiv Vladimira Zagorca na Županijskom sudu u Zagrebu ponovi pred novim sudskim vijećem

Odvjetnički i sudski kuloari danas su se bavili viješću koju nećemo moći provjeriti sve do početka iduće godine. Pronio se, naime, glas da je Vrhovni sud ukinuo presudu kojom je Siniša Pleše, kao predsjednik vijeća Županijskog suda u Zagrebu, osudio Vladimira Zagorca na sedam godina zatvora zbog pet milijuna dolara vrijednih dragulja.

Ako je tako, bio bi to velik udarac i Državnom odvjetništvu, pa i pravosuđu, jer je Zagorec zbog toga bio izručen iz Austrije.

Raspravljali u studenome

Prema kuloarskoj vijesti, Vrhovni sud traži da se postupak na Županijskom sudu u Zagrebu ponovi pred novim sudskim vijećem. Tročlano vijeće Vrhovnog suda zaista je 10. studenoga raspravljalo o slučaju Zagorec, odluku je vijeće već donijelo, no ona neće biti poznata javnosti sve do početka iduće godine. Ana Garačić, predsjednica Kaznenog odjela Vrhovnog suda, kaže da ništa o presudi ne može reći, osim da još mjesec dana neće biti objavljena.

Nakon što neko od vijeća Vrhovnog suda donese neku odluku, ona prolazi neku vrstu kontrole u sudskoj evidenciji, uspoređuje se sa sudskom praksom. Moguće je da u tom procesu evidencija otkrije nešto sporno u odluci, a onda sudsko vijeće može ponovno odlučivati, pa čak i promijeniti svoju odluku. To znači da su sve opcije u ovom slučaju još otvorene.

Povećanje ili zastara

Na sjednici Vrhovnog suda prije mjesec dana Lazo Pajić, zamjenik glavnog državnog odvjetnika, koji se pitanjem hrvatskih računa u inozemstvu bavi godinama, zatražio je povećanje kazne zatvora, a odvjetnik Zvonimir Hodak ukidanje presude, tvrdeći da je riječ o zastari i o krivo utvrđenim kaznenim djelima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi