sreća u nesreći

Preventivni pregled nuklearke Krško pokazao da potres nije imao utjecaja - svi sustavi normalno rade

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 22.03.2020 14:56
  • Objavljeno 22.03.2020 u 14:56
NE Krško

NE Krško

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Današnji preventivni pregled sustava i opreme nuklearke Krško pokazao je da jutrošnji potres na nju nije imao utjecaja, priopćili su iz nuklearke, dodavši da ona nastavlja svoj rad punom snagom. Nakon današnjeg potresa pregledani su u skladu s uobičajenim protokolima sustavi i oprema nuklearke. Preventivni pregled pokazao je da utjecaja na njih nije bilo i elektrana i dalje radi, pouzdano i u punoj snazi", naveli su iz nuklearke u priopćenju za javnost.

Potres s epicentrom blizu Zagreba danas u 6 sati i 24 minute osjetio se širom Slovenije, posebno u području uz granicu s Hrvatskom, a zabilježili su ga i mjerni instrumenti u nuklearki.

Glasnogovornica nuklearke Ida Novak kazala je da postoje točni protokoli u nuklearki za slučaj prirodnih i drugih nesreća, pa je tehničko osoblje danas prema njima preventivno pregledalo sustave u nuklearki i njene komponente.

  • +103
  • +100

Potres u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Nakon što je potvrđeno da potres nije imao utjecaja na djelovanje nuklearke ona je normalno nastavila s radom, a i inače je projektirana i građena po najvišim kriterijima za eventualne potrese koje bi mogli pogoditi to područje, ustvrdila je Novak.

Nuklearka Krško bila je do sada zbog potresa preventivno zaustavljena samo jednom, krajem 1980-ih godina.

Svi su tehnološki značajniji objekti nuklearne elektrane izgrađeni na masivnoj ploči od armiranog betona postavljenoj na glineno - pješčanim slojevima pliocenskih taloga Krškog polja.

Ta ploča čini čvrst temelj, siguran od potresnih udara. Zgrade su projektirane i građene tako da mogu bez oštećenja izdržati potres od 9 stupnjeva po Mercallijevoj ljestvici. Skladište srednje i nisko radioaktivnog otpada smješteno je na jugozapadnom rubu elektrane, a upravna zgrada s radionicama i rasklopno postrojenje uz sjeverni rub, pri ulazu u elektranu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!