postupno će je jačati

Elektrana Krško ponovno radi, gotova zamjena nuklearnog goriva

29.10.2019 u 12:10

Bionic
Reading

Nuklearna elektrana Krško (NEK) u utorak je nakon redovnog remonta ponovno uključena u elektroenergetski sustav, priopćeno je iz NEK-a. Nakon provjeravanja na niskoj snazi postupno će se povećavati snaga elektrane, kažu u NEK-u.

Redovni remont nuklearke Krško je počeo 1. listopada i trajao je 28 dana. Tijekom remonta, podsjećaju iz nuklearke, zamijenjeno je nuklearno gorivo, izvedeni preventivni radovi održavanja i provedeno deset većih ulaganja s područja tehnološke nadgradnje.

"Tijekom remonta 56 od 121 gorivnog elementa, koji će osiguravati izvor energije u sljedećoj godini i pol, zamijenili smo svježima. Proveden je opsežan standardni program održavanja i provjeravanja strojne, električne i mjerno-regulacijske opreme. Stotinama nadzornih ispitivanja provjerili smo sustave, strukture i komponente", ističu iz NEK-u.

Sve radove vodili su i nadzirali zaposlenici NEK-a. Osim njih u izvođenju radova sudjelovalo je i više od 1400 radnika vanjskih izvođača iz Slovenije i Hrvatske te izvođača specifičnih radova u nuklearnoj industriji iz međunarodnog okruženja. Kakvoću remontnih radova nadzirala je slovenska uprava za nuklearnu sigurnost, a pratile su ih i ovlaštene organizacije, navodi se u priopćenju.