je li kriv princ

Pompeo kaže da CIA još istražuje Khashoggijevo ubojstvo

12.12.2018 u 19:08

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo branio je u srijedu način na koji se Trumpova administracija odnosi prema ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, ističući važnost Saudijske Arabije kao važnog američkog saveznika protiv Irana.

Pompeo je ponovio kako nema konkretnog dokaza koji povezuje saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana s ubojstvom Khashoggija 2. listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu, unatoč procjeni CIA-e kako je vjerojatno on naručio ubojstvo.

Direktorica CIA-e Gina Haspel u srijedu je o ubojstvu izvijestila članove Zastupničkog doma Kongresa, a ranije i senatore. Upitan o nalazu CIA-e, Pompeo je ne navodeći pojedinosti rekao da dio nalaza nije točan.

"Oni još na tome rade. Mozaik u vezi ubojstva Khashoggija se još slaže", rekao je državni tajnik televiziji Fox News. Istaknuo je da dokaz koji Bin Salmana izravno povezuje s ubojstvom "još nije dostupan". Pompeo je u nekoliko navrata odbio reći vjeruje li osobno da princ stoji iza ubojstva.

Dvojica republikanskih senatora su u utorak, nakon što su informirani o zaključcima CIA-e, rekli da nema nikakve sumnje da je saudijski prijestolonasljednik naredio ubojstvo Khashoggija. To stajalište izravno proturječi predsjedniku Donaldu Trumpu koji je izjavio da obavještajna služba nije našla nikakav siguran dokaz.

Nalaz CIA-e proturječi i tvrdnjama saudijske monarhije da Bin Salman nema nikakve veze s ubojstvom.