Trumpov kritičar

Pomirio se s krajem: Republikanski senator John McCain prekida liječenje tumora mozga

24.08.2018 u 21:03

Bionic
Reading

Američki senator John McCain, koji je bio zatočenik sjevernovijetnamskog logora i republikanski predsjednički kandidat, prekida liječenje agresivnog oblika tumora mozga, godinu dana nakon što je obznanjena dijagnoza, rekla je McCainova obitelj u petak.

"John je premašio svoja očekivanja o tome koliko će živjeti", rekla je obitelj.

McCainova dob (81) i napredak bolesti doveli su do odluke o prestanku tretmana zbog "agresivnog glioblastoma", dodala je obitelj.

"S uobičajenom snagom volje, sada je odlučio prekinuti terapiju", navela je obitelj.

John McCain zastupao je Arizonu u Senatu i Zastupničkom domu američkog Kongresa 35 godina, a ove godine nije dolazio u Senat.

McCain je rekao kako je rak dijagnosticiran u srpnju 2017., a ove je godine u travnju bio na operaciji zbog crijevne infekcije.

McCain je imao reputaciju izravne osobe, zbog čega je u svađi s predsjednikom Donaldom Trumpom.

Izvori bliski McCainu navode kako Trump ne bi trebao biti pozvan na sprovod.

Odnosi između Trumpa i McCaina pogoršali su se 2015., kada je McCain rekao kako je Trumpova kandidatura za predsjednika "zapalila luđake".

Trump je uzvratio i rekao da senator "nije ratni junak", dodavši kako voli ljude koji nisu bili zarobljeni, govoreći o McCainovom zarobljeništvu u sjevernovijetnamskom logoru.

McCain je 2000. izgubio na republikanskim predizborima, od budućeg predsjednika Georgea W. Busha, a 2008. je uspio postati republikanski predsjednički kandidat, ali je izgubio predsjedničke izbore od demokrata Baracka Obame.

McCain je konzervativac i "republikanski jastreb" u pogledu vanjske politike. Usprkos tomu, imao je obožavatelje iz redova demokrata koji su cijenili način na koji je mogao zauzeti civiliziran i dvostranački pristup.

"Jako je tužno čuti jutarnje obavijesti od obitelji našeg dragog prijatelja @SenJohnMcCain", napisao je na Twitteru Mitch McConnell, vođa republikanaca u Senatu.

"Jako smo ponosni da možemo reći da je on naš prijatelj i kolega. John, Cindy i cijela obitelj McCain u našim su molitvama u ovom iznimno teškom trenutku", napisao je McConnell.

  • +10
John McCain Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

McCainov otac, kao i djed bili su admirali mornarice, a McCain je nakon diplomiranja na Pomorskoj Akademiji Sjedinjenih Država, postao lovački pilot u Vijetnamskom ratu.

Njegov je zrakoplov oboren iznad Hanoija te je McCain zarobljen 26. listopada 1967.

McCain je zbog pada i zlostavljanja u logoru imao dvije slomljene ruke, slomljenu nogu, slomljeno rame i brojne ubodne rane.

Proveo je idućih pet i pol godina u raznim zatvorima, uključujući i zloglasni "Hanoi Hilton", gdje je mučen, što je uzrokovalo trajni invaliditet.

McCain je sudjelovao u jednom od najdramatičnijih trenutaka u suvremenoj povijesti Senata, kada je u srpnju 2017., glasao protiv prijedloga zakona koji je podržavao Trump kojim bi se opozvao "Obamacare".

McCain je došao u Senat kasno po noći, ne dugo nakon dijagnoze te je imao ožiljke od operacije kada je dao glas protiv predložene reforme.

Trump je bio bijesan zbog McCainove odluke te ju je često spominjao na svojim skupovima, bez imenovanja samog McCaina.

McCain, koji je predsjednik Senatskog odbora za oružane snage, je osudio Trumpove pohvale Vladimiru Putinu i ostalim stranim "tiranima" te je oštro kritizirao Trumpa u svojim memoarima objavljenim 2018., pod naslovom "Nemirni val".