MAĐARSKA PROSVJEDUJE

McCain nazvao Orbana 'neofašističkim diktatorom'

03.12.2014 u 18:42

Bionic
Reading

Mađarska je u srijedu oštro reagirala na izjave američkog senatora Johna McCaina, bivšeg republikanskog kandidata za Bijelu kuću, koji je mađarskog konzervativnog premijera Victora Orbana nazvao 'neofašističkim diktatorom'

Vlada je pozvala američkog otpravnika poslova u Budimpešti Andrea Goodfrienda radi objašnjenja, navelo je mađarsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

McCain, oporbeni čelnik poznat po izravnom obraćanju, oštro je u utorak pred američkim Senatom kritizirao hollywoodsku tv-producenticu Colleen Bell kao buduću veleposlanicu u Budimpešti.

'Evo zemlje koja prepušta svoju nezavisnost neofašističkom diktatoru koji se druži s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, i poslat će mu producenticu 'Ljubavi, slave i ljepote' kao veleposlanicu', rekao je McCain i nabrojao glavne zamjerke koje međunarodna zajednica upućuje Orbanu, poput centraliziranja vlasti, usporavanja pravosuđa, napada na nevladine organizacije.

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova je u srijedu odbacilo te optužbe i nazvalo ih neutemeljinima.

U priopćenju je državni tajnik Levente Magyar naveo da 'mađarska vlada smatra neprihvatljivim i oštro odbacuje komentare senatora McCaina o mađarskom premijeru i odnosima Mađarske i Rusije'.

Tijekom potvrđivanja Colleen Belle u utorak, senat je dao zeleno svjetlo za to imenovanje s 52 glasa prema 42. Mjesto američkog veleposlanika u Budimpešti je prazno od srpnja 2013.

Odnosi dviju zemalja su se pogoršali posljednjih mjeseci. Američka diplomacija je izrazila žaljenje zbog negativnog razvoja u Mađarskoj, zemlji članici NATO-a i šest mađarskih dužnosnika osumnjičenih za korupciju, proglasila nepoželjnim osobama u Sjedinjenim Državama.