ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Polovica sirijskih pobunjenika su radikalni islamisti

16.09.2013 u 14:51

Bionic
Reading

Oporbene snage koje se protive režimu Bašara al-Asada u Siriji danas broje oko 100.000 boraca, ali nakon više od dvije godine podijeljeni su u više od tisuću skupina, navodi se u novoj studiji kompanije za globalne informacije IHS Jane's, koja je zadužena za konzultantske usluge po pitanju obrane. Procjenjuje se da se oko 10.000 džihadista, među kojima ima i mnogo stranaca, bori za neku od skupina koja je usko povezana s Al Kaidom, prenosi britanski The Telegraph

Još 30.000 do 35.000 su tvrdolinijaški islamisti koji dijele mnogo stavova s džihadistima, ali su usmjereni isključivo na sirijski rat, a ne na širu međunarodnu borbu, piše The Telegraph.

Tu je i najmanje 30.000 umjerenjaka koji pripadaju skupinama koje imaju islamski karakter, što znači da tek mali dio pobunjenika pripada sekularnoj ili čisto nacionalističkoj skupini.

Strahovi da među pobunjenicima sve više dominiraju ekstremisti potaknula je zabrinutost Zapada da bi opskrba oružjem mogla pasti u neprijateljske ruke. To je povećalo brige SAD-a i ostalih oko vojne intervencije u Siriji.

Charles Lister, autor analize, rekao je kako ideja da uglavnom sekularne skupine imaju prevlast među pobunjenicima jednostavno nije potvrđena.

Istraživanje se temelji na obavještajnim procjenama i razgovorima s aktivistima i militantima.

Dvije frakcije povezane s Al Kaidom, Jabhat al-Nusra i Islamska država u Iraku i Levant (ISIL) - dominiraju među njima, rekao je Lister i dodao kako je njihov utjecaj značajno porastao u posljednjih godinu dana.

'Ako Zapad prestane biti zainteresiran za uklanjanje Asada, umjereni islamisti također će vrlo vjerojatno preći u redove ekstremista', dodao je Lister.

Cilj je umjerenih pobunjeničkih boraca zbacivanje autoritarnog diktatora s vlasti, ali džihadističke skupine žele transformirati Siriju u tvrdokornu islamsku državu unutar regionalnog islamskog kalifata.