ISTRAGA U SLIJEPOJ ULICI

Poljudska svastika polako plovi u zaborav

23.10.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Puna četiri mjeseca protekla su otkako je na travnjaku stadiona Poljud uoči utakmice između Hrvatske i Italije ucrtana nacistička svastika, što je označeno jednim od većih skandala u domaćem nogometu, no sve je više izvjesno da su iscrpljene sve mogućnosti za pronalazak počinitelja

Iz Ministarstva unutarnjih poslova za tportal su tek kratko poručili da se slučaj još uvijek istražuje, a neslužbeno se može saznati da više jednostavno - nemaju ideje. Policija je u Splitu obavila nekoliko stotina razgovora sa svima koji su u spornom razdoblju boravili na Poljudu, a doslovce desetke puta posjetila je tvrtku Jadro koja održava travnjak - što zbog razgovora sa svim zaposlenima, što zbog stručnih savjeta oko pesticida koji su navodno korišteni pri diverziji.

Intenzivno su ispitivane osobe iz navijačkih krugova, a velik dio njih podvrgnut je poligrafskom testiranju - no svi su prošli. Potom je nakon pregleda snimaka svih devedeset nadzornih kamera na Poljudu objavljen dio na kojemu se vide zamaskirani mladići koji preskaču ogradu, no ni to nije pomoglo u pronalaženju. Na koncu, neslužbeno je objavljeno da je pomoć zatražena čak i od izraelskih tajnih službi, ali rezultata ni tada nije bilo.

Skandal s kukastim križem na nogometnom terenu, na kojem je hrvatska reprezentacija igrala susret pred ionako praznim gledalištem zbog rasističkih izgreda u prethodnoj utakmici na Maksimiru, Hrvatskoj je oduzeo bod u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo i donio masnu globu UEFA-e, a u međuvremenu se prometnuo u prvoklasnu političku temu.

HDZ optužuje ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića jer krivci nisu pronađeni, a on im uzvraća da se ne bune jer im u stvarnom životu ionako ne smetaju stotine svastika i 'ušatih U' na grafitima diljem države.

Od konkretnih rezultata cijele istrage zasad postoje tek prekršajni nalozi protiv HNS-a i njegovih čelnika Damira Vrbanovića i Zorana Cvrka. Policija ih je naime prijavila zbog loše organizacije utakmice - jer je stadion Poljud bio pod potpunom kontrolom njihove zaštitarske službe nekoliko dana uoči incidenta - te zato što nisu prekinuli susret kad su shvatili što se dogodilo. Splitski novinar Edo Pezzi tvrdio je da su u HNS-u informaciju o svastici na travnjaku dobili 23 minute prije početka.

Prekršajni sud u Splitu stoga je kaznio Hrvatski nogometni savez s 80 tisuća kuna, Damira Vrbanovića s 10 tisuća dok je povjerenik za sigurnost priznao grešku i dobio minimalnu kaznu od dvije tisuće kuna, a na koju je kasnije svejedno uložio žalbu.