izborna kampanja

Poljski predsjednik tvrdi da je izjava o LGBT ideologiji izvučena iz konteksta

14.06.2020 u 20:49

Bionic
Reading

Poljski predsjednik Andrzej Duda u nedjelju je od međunarodnih medija zatražio da "prestanu širiti lažne vijesti" nakon što su mnogi prenijeli njegov govor u kojem je LGBT "ideologiju" usporedio s komunističkom indoktrinacijom iz sovjetskog doba.

Prava LGBT zajednice postala su vruća tema kampanje za poljske predsjedničke izbore koji će se održati 28. lipnja, a Duda tvrdi da promicanje tih prava bespotrebno seksualizira djecu i šteti obiteljima.

"I opet su, u okviru prljave političke borbe, moje riječi izvađene iz konteksta. Ja istinski vjerujem u različitost i jednakost", poručio je Duda na engleskom na Twitteru u nedjelju, "tagirajući" medijske organizacije među kojima i Reuters, Associated Press i Financial Times.

Duda nije naveo na koji su način njegove izjave pogrešno prenesene.

Duda je saveznik vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) koja odbacuje temu lezbijskih, biseksualnih, gay i transrodnih (LGBT) prava kao inozemni utjecaj koji potkopava poljske tradicionalne vrijednosti. 

PiS je napao Rafala Trzaskowskog, gradonačelnika Varšave koji je i predsjednički kandidat glavne oporbene stranke Građanske platforme, zbog uvođenja programa spolnog odgoja u prijestolnici koji uključuje i poučavanje o LGBT pitanjima.

U subotu je Duda na predizbornom skupu u u Brzegu na  jugozapadu zemlje rekao da je takav obrazovni programa oblik "neoboljševizma". 

"Generacija mojih roditelja četrdeset se godina borila kako bi eliminirala komunističku ideologiju iz škola da ju djeca ne bi bila prisiljena učiti. Pa mladi, djeca, vojnici i organizacije mladih nisu mogle biti indoktrinirane“, rekao je Duda na skupu u jugozapadnom gradu Brzegu. "Oni se nisu borili da bi se ta ideologija vratila u destruktivnijem obliku“, rekao je. 

Njegove izjave prenijeli su mnogi lokalni i međunarodni mediji.

"Istina je postala malo prestrašeno stvorenje", napisao je Duda u nedjelju u nizu tvitova na engleskom jeziku kirtizirajući međunarodne medije za izvještavanje o njegovom govoru. 

Duda je poručio da želi vidjeti svijet "u kojem možemo govoriti što mislimo, u kojem se riječi ne izvrću". "Vjerujem u toleranciju za svako gledište, pa molim da prestanete širiti lažne vijesti", poručio je Duda.