izbori

Gradonačelnik Varšave prikupio 1,6 milijuna potpisa za predsjedničku kandidaturu

09.06.2020 u 15:07

Bionic
Reading

Gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski u utorak je objavio da je prikupio 1,6 milijuna potpisa za predsjedničku kandidaturu na izborima 28. lipnja

Za kandidaturu je potrebno 100 tisuća potpisa, a potom ju odobrava izborna komisija. 'Što je više zapreka na našem putu, to ćemo postati snažniji', rekao je gradonačelnik poljske prijestolnice.

Trzaskowski je ubrzo postao ozbiljan izazivač aktualnog predsjednika Andrzeja Dude, kandidata vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), na izborima koji su odgođeni zbog koronavirusa.

Prvotno su se trebali održati 10. svibnja, a novi datum je 28. lipnja.

Gradonačelnik Varšave postao je zamjenski kandidat centrističke Građanske platforme (PO) nakon što je Malgorzata Kidawa-Blonska zabilježila loš rezultat u anketama kad je pozvala na bojkot dopisnog glasovanja koje je zagovarao PiS kako bi se izbori održali usprkos pandemiji.

Duda je dugo bio uvjerljiv favorit, no zadnje ankete pokazuju da mu se vodstvo smanjuje, posebice otkako je Trzaskowski postao kandidat PO-a.

Jedna anketa čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak pokazala je da bi Duda mogao izgubiti u drugom krugu ili od Trzaskowskog ili drugog glavnog protukandidata, televizijskog voditelja Szymona Holownia.

Dudin reizbor je važan za vladajuću stranku kako bi provela svoj konzervativni program, koji uključuje reformu pravosuđa za koju kritičari smatraju da će potkopati neovisnost sudova.

Nekadašnji zastupnik u Europskom parlamentu i ministar uprave i digitalizacije u poljskoj vladi, Trzaskowski je krajem prošle godine s gradonačelnicima Budimpešte, Bratislave i Praga potpisao 'Pakt slobodnih gradova'.

Gradonačelnici prijestolnica država Višegradske skupine time su se obvezali zajednički djelovati protiv 'populista' u vladama njihovih zemalja, u obranu liberalnih i zelenih politika.