SKICE ZA PORTRET EU

Poljska - procvat zbog ulaska u EU

19.06.2013 u 07:00

Bionic
Reading

'Gdanjsk osamdesete / kad je jesen rekla ne / Gdanjsk osamdesete / držali smo palčeve / rudari, studenti, brodogradilište, svi mi.' Tako glase uvodni stihove pjesme 'Poljska u mom srcu' koju je Azra Branimira Štulića posvetila sindikalnoj pobuni u Poljskoj, koju je tada predvodio nepoznati električar Lech Walesa


Pobuna njegova sindikata Solidarnost bila je jedan od ključnih svjetskih događaja prve polovice osamdesetih, između ostaloga jer se pokazalo kako ostarjeli komunistički režimi Istočne Europe više nisu u stanju prijetnjama tajnim službama držati narod u stanju vječne poslušnosti. Walesa je dobio Nobelovu nagradu za mir 1983., ali i bio više puta uhićen u komunističkom režimu, da bi na prvim slobodnim i demokratskim izborima 1990. bio izabran za predsjednika Poljske.

To nije, naravno, bio prvi put da Poljska ima svjetski relevantnu ulogu, s obzirom na to da je ova država od oko 40 milijuna stanovnika oduvijek, ali rijetko vlastitim izborom, bila stiješnjena među interesima različitih svjetskih sila. Zemljopisno je Poljska između Njemačke i Rusije, koje su na njezinom teritoriju više puta ratovale, pa tako i tijekom Drugog svjetskog rata, koji je službeno započeo 1. rujna 1939., nacističkom invazijom Poljske. Iako se poljska vojska srčano borila, nije imala šanse protiv njemačke tehničke nadmoći, a na kraju svega je završila s druge strane Željezne zavjese, s obzirom na to da je Winston Churchill u geostrateškoj podijeli Europe Poljake – čija je vlada cijeli Drugi svjetski rat provela u londonskom izbjeglištvu - prepustio Staljinovoj (ne)milosti.

Iz razdoblja Drugog svjetskog rata datiraju i dvije ogromne poljske nacionalne traume: prva je Holokaust, koji se u velikoj mjeri realizirao baš na okupiranom poljskom teritoriju, gdje je bio lociran i najstrašniji od svih nacističkih logora smrti, zloglasni Auschwitz. Druga je trauma masovni pokolj, po Staljinovoj naredbi, poljske nacionalno-religijske elite u Katinskoj šumi 1940. Taj je događaj opterećivao odnose Poljske i Rusije i u 21. stoljeću, a rezultirao je još jednom velikom tragedijom – smrću predsjednika Lecha Kaczynskog 10. travnja 2010., ali i još nekih stotinjak ljudi iz najvišeg poljskog političkog i vojnog vrha. Svi oni su poginuli u padu aviona koji ih je vozio u Rusiju na komemoraciju masakra u Katinskoj šumi, oko čega i danas postoje razne teorije zavjere.

Bez obzira na tu tragediju, Poljska je dva desetljeća postkomunizma iskoristila za zavidan ekonomski rast i poboljšanje standarda svojih građana, što se vidi i po razvoju Varšave u jedno od poslovnih središta tog dijela Europe.

Proteklih godina se okreće i trend odlaska mladih Poljaka u zapadne europske zemlje te se u europskim medijima sve više pojavljuju priče o uspješnim poljskim tvrtkama, posebice kada je riječ o informatičkim tehnologijama. No nije sve išlo glatko u tzv. šok-tretmanu u ekonomskoj politici, koji je početkom devedesetih proveo ugledni ekonomist Leszek Balcerowicz pa su se mnogi u ruralnim krajevima osjetili izdanima od nove, liberalne gospodarske politike.

Sve to rezultiralo je i raznim previranjima na poljskoj političkoj sceni, kojom trenutačno dominiraju nacionalni liberali dugogodišnjeg premijera Donalda Tuska, kojemu je i dalje najljući protivnik katolički konzervativac Jaroslaw Kaczinsky, brat blizanac pokojnog predsjednika Lecha. Iako je Poljska država u kojoj je utjecaj Katoličke crkve na društvena zbivanja prilično velik, zahvaljujući i povijesnoj ulozi pape Ivana Pavla II., riječ je i o državi koja u parlamentu ima i snažnu lijevo-liberalnu ljudskopravašku opoziciju, pa čak i zastupnicu koja je transrodna - Anu Grodzku

S obzirom na svoju burnu povijest i brojnost, Poljaci se mogu pohvaliti i svjetski relevantnom kulturom, jer su svijetu dali umjetnike poput skladatelja Frederica Chopina, pjesnika Adama Mickiewicza, Nobelom nagrađenog književnika Henryka Sienkiewicza, režisera Kryzstofa Kieslowskog i Andrzeja Wayde. No među najutjecajnijim poljskim suvremenim intelektualcima jest esejist i nakladnik Adam Michnik, koji stoji iza jednog od najboljih i najprodavanijih ozbiljnih dnevnih novina u Europi, ugledne Gazete Wyborcze, koju svakodnevno kupuju i čitaju milijuni Poljaka. Od suvremenih poljskih pisaca svakako treba izdvojiti Andrzeja Stasiuka, nekoć pankera i pobunjenika protiv komunističkog režima, a danas jednog od najprevođenijih europskih pisaca, čija su djela dostupna i na hrvatskom jeziku.

Hrvatska kao nova članica Europske unije od Poljske može naučiti mnogo toga, ali ponajviše kako se uspješno koriste europski fondovi za razvojne i infrastrukture projekte. Naime, Poljska se može pohvaliti time da je od svih novijih članica u najvećoj mjeri i najpametnije iskoristila EU-fondove, zbog čega je već nekoliko delegacija iz Zagreba bilo u Varšavi kako bi doznale tajnu poljskog uspjeha.

Foršpan za film oskarovca Andrzeja Wayde o masakru u Katinskoj šumi