OTVORENA BIRALIŠTA

Poljaci izlaze na parlamentarne izbore

09.10.2011 u 08:14

Bionic
Reading

Birališta na parlamentarnim izborima u Poljskoj otvorena su u nedjelju ujutro, javljaju agencije

Po zadnjim anketama uoči glasovanja, Građanska platforma (PO) liberalnog i proeuropskog premijera Donalda Tuska ima nekoliko postotaka prednosti nad glavnim političkim protivnikom, konzervativnom strankom Prava i pravde (PiS) bivšeg premijera Jaroslawa Kaczynskog

Ne očekuje se da će neka od dviju velikih stranaka osvojiti dovoljno mandata za samostalno sastavljanje vlade. Seljačka stranka (PSL), saveznica vladajućih liberala, osvaja pet posto glasova prema ispitivanjima, što je dovoljno za ulazak u parlament i za vjerojatan ostanak u vladajućoj koaliciji.

Pravo glasa ima 30 milijuna ljudi. Birališta će biti otvorena do 21 sat, a prvi se rezultati očekuju nekoliko sati kasnije.

Oporbeni socijaldemokrati (SLD) u anketama dobivaju oko osam posto glasova, a iznenađujuće dobro stoji nova stranka krajnje ljevice, Ruch Palikota, antiklerikalna stranka koja u većinski katoličkoj Poljskoj u anketama dobiva oko sedam posto glasova.

Uspiju li liberali osvojiti drugi mandat, bit će to prvi put u Poljskoj nakon pada komunizma 1989. godine. Tusk (54), povjesničar po struci, uvjereni je liberal koji misli da Poljskoj treba više poduzetnika, a manje 'države'. Na vlasti od 2007., dobro je vodio poljsko gospodarstvo unatoč nezaposlenosti nešto iznad 11 posto. U Europskoj uniji od 2004., Poljska je jedina od 27 članica uspjela očuvati rast u 2009. Priprema se prihvatiti euro, ali za to još nije utvrdila datum.

Kaczynski (62), nepopustljiv i vješt u politici podjele, igrao je u kampanji na domoljubne osjećaje Poljaka, iskorištavajući i zrakoplovnu nesreću kod Smolenska u kojoj je poginuo njegov brat blizanac Lech, tada predsjednik države.

Kaczynski je kao premijer 2006. i 2007. stekao reputaciju žestokog euroskeptika i njegov je mandat protekao u brojnim trzavicama s Bruxellesom. U kampanji se zato trudio poboljšati svoj imidž Europljanina i govorio da je zapravo 'eurorealist' i želi 'čvršću Europu, napose na političko-vojnom planu'.