VODENA STIHIJA

Polja u okolici Poreča pretvorena u jezera, kritično na vrgoračkom području

09.12.2020 u 19:17

Bionic
Reading

Voda na vrgoračkom području raste više od pet centimetara sat vremena, a kiša i dalje pada. Deseci intervencija zabilježeni su u Istri, zatvorene su mnoge ceste, ugrožene su bile i kuće, a rijeka Mirna poplavila je Istarske toplice, nekoliko objekata i hotel

Prirodna nepogoda koja je pogodila sela na rubnim dijelovima polja Bunine iz dana u dan sve je veća, a najgore se, kako je rekla Iva Kuzmanić iz Hrvatskih voda, očekuje sutra, kad bi vodostaj trebao porasti još za metar.

Obilna kiša od jutra stvara probleme na području Dalmacije i Istre. Prema posljednjim informacija, što se Istre tiče, najgora je situacija u Poreštini, u selu Dračevac., javlja N1.

Polja u okolici Poreča pretvorena su u jezera. U akciji su sve vatrogasne službe, djelatnici komunalnih poduzeća Odvodnja i Usluga, HEP-a, MUP-a, Istarskog vodovoda, prometni i komunalni redari te građevinari, kako bi se sve prometnice vratile u prvobitno stanje.

  • +11
Poplava kod Vrgorca Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic

Brojne snage na terenu

Na terenu su sve službe, HGSS, Stožer civilne zaštite grada Vrgorca, djelatnici Hrvatskih voda, Vodoprivrede, Vatrogasci vrgoračkoga DVD-a. Ljudi su nemoćni pod velikom količine vode koja je poplavila kuće. Voda je prisilila nekoliko obitelji na evakuaciju iz kuća.

Kuća Mate Pervana u Kokorićima, koja je do Etno sela, pod vodom je tri i pol metra, cijelo prizemlje i pola kata, a pod vodom su i svi plastenici jagoda, voća i povrća. Goleme količine kiše prošlog i ovoga tjedna uzrokovale su izbijanje izvora Žiljina, što se posljednji put dogodilo 2010. godine, a prije toga 1982., i voda se spušta u polja Buninu i Jezero.

Ispod polja Bunine, kod sela Kokorića je i estavela Betina (podzemna rijeka) koja zbog povećanih količina kiša izbija na površinu.

  • +38
Poplave u Šibeniku, Vrgorcu i Omišu Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos

Pripadnici HGSS-a iz Makarske i Splita pomažu stanovništvu Kokorića i čamcima opskrbljuju obitelji čije su kuće okružene vodom, a iz sela se više ne može izići nijednom cestom jer je potopljena i cesta prema Višnjici koja je dosad služila za evakuaciju. Izići se može samo čamcima i vozilima HGSS-a te bagerom Vodoprivrede.

Brojne su intervencije i na rovinjskom području, njih čak 49, od ispumpavanja podruma, iskakanja šahotva do spašavanja automobila od bujica. Nešto manje, ali interveniralo se i u Žminju, Balama, Rovinjskom selu, kažu nam u JVP Rovinj.

Intenzivnu oborinu na području Dubrovnika pratila je i grmljavina, a udar groma oštetio je i dio Stare bolnice, Dubrovnik.

Pod utjecajem ciklone, imamo i danas izraženu plimu, pa se more prelilo na obalu u Kaštelima, Trogiru, Omišu, Splitu, ali na svu sreću, danas nema izraženih valova.

Pranić: "Stanje je alarmantno, kritično, ali nema mjesta panici"

Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca, u Dnevniku N1 televizije komentirao je kakva je trenutno situacija u selu Kokoriću na području Vrgorca koje je zadesilo velika poplava.

"Stanje je alarmantno, kritično, ali nema mjesta panici. Ovo je povijesno visoki vodostaj, službe su pripravnosti. Ovdje je riječ o podzemnim izvorima, voda dolazi sa svih krških polja sjevernije od grada Vrgorca i nama problem predstavljaju padaline koje su nastale dva, tri dana iza. Najveći problem ćemo imati sljedeća dva do tri dana zbog ovih današnjih padalina, a koje će se tek tada odraziti", pojasnio je Pranjić.

Pranjić je objasnio i kakva je trenutno situacija na ovom području. "U 10 kuća je ušla voda, te kuće su evakuirane. 26 domaćinstava je odsječeno, ali uspostavljen je lanac komunikacije, dostava prehrambenih namirnica i svih potrepština uz pomoć HGSS-a", rekao je i dodao: "Možemo očekivati dizanje vodostaja u sljedeća dva dana, ali drago mi je da možemo vidjeti vedrije prognoze - prestanak oborina i dolazak toplog i sunčanog vremena."