MEĐUNARODNA KRIZNA SKUPINA

Političko stanje u BiH je opasno

16.11.2009 u 15:50

Bionic
Reading

Političko stanje u BiH je osjetljivo i potencijalno opasno i još se može zakomplicirati i ugroziti stabilnost, upozorila je Međunarodna krizna skupina (ICG) koja u najnovijem izvješću o stanju u BiH, dostupnu od ponedjeljka na internetskim stranicama ICG-a, ističe kako su zbog toga nužne velike reforme u toj zemlji

U analizi pod naslovom 'Dvostruka kriza u BiH' ta nevladina udruga, koja se bavi procjenom stanja u kriznim područjima u svijetu, konstatira kako unatoč činjenici da je 14 godina provela kao međunarodni protektorat, BiH tek treba opsežnim reformama unaprijediti sustave upravljanja i uspostaviti vlast koja će bolje služiti građanima.

Taj izazov ICG smatra ozbiljnim, no njegovi analitičari procjenjuju kako je, unatoč svemu, obnova oružanih sukoba u BiH svedena na najmanju mogućnost.

Republika Srpska ne može se odcijepiti

'Zemlja više nije na rubu oružanog sukoba. Republika Srpska nema izgleda da se uspješno odcijepi. Zapravo, jedini način na koji bi RS mogao izgubiti široku autonomiju koju trenutačno uživa u BiH bio bi da se odluči za pokušaj odcjepljenja, koji bi završio neuspješno', drže u ICG-u.

U analizi se podsjeća kako se Bošnjaci, Srbi i Hrvati tek trebaju dogovoriti o načinu na koji će postići ravnotežu između utjecaja središnjih tijela vlasti i potrebe za funkcioniranjem decentralizirane zemlje.

Jasno je ipak kako BiH mora obaviti prijelaz k preuzimanju pune odgovornosti za vlastitu budućnost inače će se izložiti opasnosti da nazaduje u svim područjima, ocjena je ICG-a.

OHR prerastao u nedemokratski sustav

Međunarodna krizna skupina dodaje kako je još moguće da tzv. butmirski pregovarački proces uspije minimalnim dogovorom koji bi omogućio zatvaranje ureda visokog predstavnika (OHR). Ocjenjuje kako je OHR i sam postao dijelom političkih prijepora u BiH umjesto da bude posrednik koji pomaže pronaći rješenja.

'OHR je prerastao u nedemokratski sustav za rješavanje prijepora, što bi zapravo trebala biti zadaća domaćih tijela vlasti uz privremenu pomoć posebnog predstavnika EU-a koji ne bi imao izravnih ovlasti da intervenira', navodi ICG.

'Kako bi se to postiglo, prijeko je potrebna pomna, koordinirana i odlučna akcija Europske unije, Ujedinjenih naroda, SAD-a, Rusije i bosanskohercegovačkih susjeda', preporučuje ICG.

Produžiti mandat EUFOR-a

Sadašnji reformski prijedlog američke i europske diplomacije u ICG-u smatraju dobrim te navode kako bi bilo idealno kad bi ga vođe u BiH složno prihvatili. 'To je dobar kompromis - najbolji koji je trenutačno moguć', ocjena je ICG-a.

Međunarodnoj zajednici dano je nekoliko preporuka. Tako se navodi da Vijeće sigurnosti UN-a treba produžiti mandat EUFOR-a i NATO-a u BiH na najmanje godinu dana. Također pozdravlja spremnost EU-a da preuzme nove odgovornosti u BiH, koje bi uključile jamčenje Daytonskoga mirovnog sporazuma uspostavom posebnog predstavnika EU-a.

Europskoj uniji je pak preporučeno kako bi taj posebni predstavnik trebao imati jak mandat koji bi uključio identificiranje osoba, stranaka i postupaka protivnih daytonskom sporazumu te donošenje odluka o raspodjeli ili ograničenju novčane pomoći EU-a za BiH.

Po ocjeni ICG-a, EU bi trebao pozvati BiH da podnese prijavu za članstvo odmah nakon prihvaćanja nužnih reforma, a NATO bi već u prosincu trebao odrediti uvjete koje BiH mora ispuniti kako bi pristupio Akcijskom planu za članstvo u Savezu (MAP).

Međunarodna krizna skupina ugledna je nevladina udruga u upravnim tijelima koje su brojne istaknute ličnosti iz političkog života različitih zemalja u svijetu.