DRUGI KRUG LOKALNIH IZBORA

Politička elita izašla je na izbore i dala svoj glas. Jeste li vi?

02.06.2013 u 16:35

  • +26

Političari koji su izašli na izbore

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović glasovao je u drugom krugu izbora za zagrebačkog gradonačelnika, te poručio kako je od odaziva na izbore, za kojega vjeruje da će biti sličan kao u prvom krugu, važnije da Hrvatska dobije nove lokalne i regionalne čelnike

Nakon što je sa suprugom Tatjanom glasovao na biračkom mjestu u Palmotićevoj ulici u središtu Zagreba Josipović je na upit novinara rekao kako očekuje da će odaziv birača vjerojatno biti sličan kao i u prvom izbornom krugu.

"Ali, puno je važnije da dobijemo načelnike, gradonačelnike i župane te da i lokalna samouprava dade svoj doprinos kvaliteti života naših građana", poručio je Josipović.

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović poručio je kako je prvi izborni krug, kada je riječ o rezultatima, poslao određene poruke s kojima "možemo biti i zadovoljni i nezadovoljni".

"Sada ćemo vidjeti! Nikad se ne zna i u tome je sva čar izbora", poručio je Milanović koji je glasovao na biračkom mjestu u Krajiškoj.

Osvrćući se na odaziv birača u prvom krugu lokalnih izbora ustvrdio je kako on i nije bio tako loš u odnosu na očekivanja.

"Interesantno je, u nekim malim gradovima i općinama bio je i preko 60 posto", kazao je Milanović.

Za lokalne i svake izbore najvažnije je da građani izađu i glasuju, poručio je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, nakon što je glasovao u drugom krugu lokalnih izbora za zagrebačkog gradonačelnika.

"Za lokalne i svake izbore najvažnije je da građani izađu i glasuju. Na taj način bar malo kreiraju, ali sasvim sigurno utječu na svoju budućnost", istaknuo je Leko, koji na je biralište u mjesni odbor Središće došao u društvu supruge.

Izrazio je nadu da će građani danas u što većem broju izaći na izbore i na taj način odlučiti o budućnosti Zagreba, ali i općina i županija u Hrvatskoj. Dosadašnju izlaznost na lokalne izbore ocijenio je relativnom, pa čak i apsolutno malom.

Zadovoljstvo je pak izrazio predizbornom kampanjom koja je, rekao je, pokazala da se u Hrvatskoj poštuje visoka razina demokratskih standarda.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko glasovao je na biračkom mjestu u Križanićevoj ulici.  Na novinarsko pitanje je li mu bio težak izbor, Karamarko je odgovorio: 'Vrlo jednostavno, ovakve izbore volim, da ne moram puno vremena trošiti. Sada idemo dalje, na nekakvu kavu i tak' to".

Upitan kako ocjenjuju predizbornu kampanju rekao je kako je, koliko je razumio i pratio, očito bilo raznih prigovora, ali ništa što se nije do sada događalo pred izbore.

"Ništa se specijalno nije događalo što se inače nije događalo na prošlim kampanjama i ono što se neće događati na sljedećim kampanjama. Tako, mislim da je to bilo korektno, u granicama normale. Uvijek će biti nekakvih ispada i mislim da ne treba zbog toga puno gubiti živce", istaknuo je Karamarko.