VISOKI PREDSTAVNIK INZKO

Političari u BiH trebaju konačno uspostaviti vlast

12.03.2015 u 16:55

Bionic
Reading

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko pozvao je u četvrtak političare u toj zemlji da što prije ustroje vlast kako bi moglo započeti provođenje reformi i privlačenje investicija.

"Uspostava vlasti na svim razinama mora biti završena bez daljnjeg odlaganja kako bi vlade mogle početi s radom i rješavanjem ozbiljnih problema s kojima se građani susreću", rekao je Inzko tijekom razgovora s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom u Ankari.

Visoki predstavnik je, prema priopćenju iz njegova ureda, u razgovoru sa šefom turske diplomacije kazao kako je krajnje vrijeme da se, pet mjeseci nakon općih izbora, dovrši ustroj vlasti na državnoj i razini Federacije BiH te u nekoliko županija.

Visoki predstavnik je istaknuo da sve vlade moraju imati popis prioriteta od reforme gospodarstva, vladavine prava, otvaranja novih radnih mjesta, borba protiv korupcije i deblokiranja puta BiH k euroatlantskim integracijama.

Pozdravljajući nedavnu potporu parlamenta BiH preuzetim obvezama Bosne i Hercegovine u procesu euroatlanskih integracija, Inzko je izrazio nadu da će ovaj korak "ponovno pokrenuti proces reformi u kojem je došlo do zastoja",


Visoki predstavnik je zahvalio Turskoj na pomoći Bosni i Hercegovini u području gospodarstva i pozvao ministra da podupre daljnja turska ulaganja.

"Masovna nezaposlenost, posebno mladih ljudi, ogroman je problem. U tom smislu, krediti po niskoj kamatnoj stopi, koje je osigurala Turska, predstavljaju pozitivan potez", rekao je Inzko i pozvao turskog šefa diplomacije da pomogne u tome da iz Turske stigne više izravnih investicija za oporavak bosanskohercegovačkog gospodarstva.

U sklopu posjeta turskoj prijestolnici, visoki predstavnik se sastao i s predsjednikom Unije gospodarskih komora i robnih burzi Republike Turske, s kojim je razgovarao o gospodarskoj suradnji s BiH i mogućim investicijama.