idemo do kraja

Političari, biznismeni, intelektualci... složni: Hrvatska prolazi Engleze, a past će i Francuzi!

Bionic
Reading

Večeras u 20 sati u Moskvi počinje spektakl: Hrvatska i engleska nogometna reprezentacija bore se za prolaz u finale Svjetskog prvenstva, u kojem ih već čekaju Francuzi. Atmosfera nikad nije bila napetija, cijela Hrvatska s nestrpljenjem čeka početak povijesne utakmice. Domaći političari, biznismeni i ostale viđenije osobe za tportal složno poručuju: Idemo u finale, a kad smo već tamo, idemo i po naslov svjetskih prvaka!

'Engleze ćemo pobijediti 3:0, a u finalu Francuze 2:1', optimističan je Tomislav Debeljak, vlasnik DIV-a i Brodosplita, kojeg smo uhvatili kako se sprema na put Moskve, u koju vodi i troje djece.

Ivan Čermak, vlasnik Croduxa, za tportal je poručio kako ćemo Engleze sigurno pobijediti. A kako ćemo proći u finalu: 'Kad već jednom dođemo do finala, onda treba ići do kraja. Bit ćemo prvaci svijeta', uvjeren je Čermak. Optimistična je i Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjernika u Agrokoru koja kaže: Engleze ćemo pobjediti 2:1!

Prognoze su se bacale i Saboru, u koji je nekoliko zastupnika došlo u dresovima. Kvadratiće su obukli HNS-ova Marija Puh, SDP-ov Gordan Maras, HDZ-ova Sanja Putica i Mostov Miro Bulj. Nikola Grmoja bio je u 'lažnim kvadratićima', tj. majici koja podsjeća na dres hrvatske nogometne reprezentacije, ali je zapravo majica Mostova Pokreta za ostanak.

Zastupnici su veliki optimisti. 'Neka sve bude povijesno, pa ćemo pobijediti treći put zaredom na penale', rekao je SDP-ovac Željko Jovanović, uz prognozu da će regularni tijek utakmice završiti rezultatom 1:1, dok će Hrvatska na jedanaesterce dobiti 3:2.

Navijačka strana saborskih zastupnika Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Nisam baš od prognoziranja rezultata. Ali ova ekipa je odlična, došli su od skoro ispadanja u kvalifikacijama do polufinala i zaslužili su finale. Dokaz su da kad se prava ekipa složi - nema joj kraja. Jedino se nadam da nas večeras neće držati u predinfarktnom stanju do samog kraja', poručila je Marija Puh.

Gordan Maras kaže da će Hrvatska večeras pobijediti 1:0 te da ćemo u finale proći na isti način kao i Francuzi sinoć.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak tvrdi da ćemo Engleze dobiti 3:2, dok Sunčana Glavak poručuje: 'Neka igraju svoju igru i pobijede, koji god bio rezultat.'

  • +6
Andrej Plenković i Gordan Jandroković su dobro raspoloženi odletjeli za Rusiju Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

HDZ-ov Ivan Šuker misli da će utakmica biti teška i tvrda, ali očekuje pobjedu i slavlje. 'Nezahvalno je prognozirati točan rezultat. Vidjeli smo i jučer na utakmici Francuska-Belgija, dovoljna je jedna akcija i nekoliko intervencija golmana da se dođe do pobjede u teškoj utakmici', kaže.

Optimizma ne fali ni izvan Sabora. Tako nam je, primjerice, Boris Jokić, bivši voditelj kurikularne reforme, poručio kako je siguran da će Hrvatska postati svjetski prvak, no uz jednu opasku: 'Nakon nedjelje čekaju nas puno teže utakmice u kojima igraju igrači koji nisu ni približno dobri kao oni s nogometnih terena.'

  • +16
Zadnji trening uoči utakmice Rusija - Hrvatska Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita, protiv Engleske očekuje pobjedu: 'Drago mi je da su naši momci postigli sjajan rezultat, da djeci više ne moram objašnjavati što su Vatreni napravili 1998. godine, te mitske godine koja se može usporediti s Hajdukovim sedamdesetima. Nadam se da će otići još korak dalje. Ne podcjenjujem nikoga, ali vjerujem u pobjedu i večeras. Makar i na jedanaesterce.'

Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, kaže kako ne zna što će biti večeras, ali da zna da sigurno igramo u nedjelju i postajemo svjetski prvaci: 'Kad bih se kladio, stavio bih rezultat 3:1 za Hrvatsku, i to bez produžetaka. Danas provodim dan u Splitu, Trogiru i Zadru, no nadam se da ću do utakmice stići kući i gledati je sa svojom obitelji, kao i sve dosad', zaključio je Štromar.