'SRAMOTAN ČIN'

Policija uklonila poruke 'dobrodošlice' premijeru u Metkoviću

14.05.2017 u 17:46

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković na predizbornoj turneji po Hrvatskoj u nedjelju je posjetio Metković, gdje ga je skupina mladih naumila dočekati s porukama i transparentima. Plan je propao jer je policija navodno oduzela transparente mladiću koji ih je postavljao, a u kratkom razgovoru za tportal, pod uvjetom anonimnosti, on je poručio da je sramota što državljani Republike Hrvatske ne mogu izraziti svoje mišljenje. Ujedno, opovrgnuo je natpise pojedinih medija da ga je policija uhitila i privela u policijsku postaju. Policija iznosi vlastitu svoju verziju događaja, a Most tvrdi da je u Metkoviću došlo do udara na slobodu govora i traži istragu

'Zatražili su od mene osobnu iskaznicu, skinuli transparent koji je već bio postavljen i oduzeli još jedan transparent iz auta', kazao je mladić iz Metkovića za tportal.

Uklonjeni transparent su navodno rasparali i tražili da otkrije gdje je još postavio takve transparente.

'Policija je sve uklonila prije nego je premijer došao u Metković, on nije mogao vidjeti poruke. Sramota je da državljani Republike Hrvatske ne mogu izraziti svoje mišljenje. Policajci su mi rekli da se to ne smije raditi, a kasnije je jedan drugi policajac komentirao da ništa nije bilo uvredljivo. Poruke su odraz stanja u državi i stanja u Saboru', rekao je ogorčeni mladić, izbjegavajući odgovoriti na pitanje je li blizak političkoj stranci Most.

Dobrodošlica za premijera Plenkovića u Metkoviću Izvor: tportal.hr / Autor: Anonimno

Ravnateljstvo policije priopćilo je da je u nedjelju u Metkoviću, u okviru mjera osiguranja boravka štićene osobe, policija upozorila jednog muškarca da bi postavljanjem transparenta na prometni znak napravio prekršaj, ali da mu transparent nisu oduzeli.

Ravnateljstvo policije priopćilo je 's obzirom na netočne medijske napise,' da su policijski službenici Policijske postaje Metković oko 13.30 sati, provodeći mjere osiguranja boravka štićene osobe, u Metkoviću, zatekli muškarca (1991.) u namjeri postavljanja transparenta na prometni znak. 

'Policijski službenici utvrdili su da navedeni transparent nije uvredljivog sadržaja, ali je muškarac upozoren da postavljanjem transparenata na prometni znak čini prekršaj iz čl. 14. ZSPC te postupa suprotno odredbama Zakona o cestama, nakon čega se muškarac udaljio,'  stoji u priopćenju iz Ravnateljstva policije u kojemu se napominje 'da navedeni transparent od spomenute osobe nije oduzet niti je osoba privedena u službene policijske prostorije'.

U međuvremenu, oglasio se i Most, ustvrdivši u priopćenju da se u nedjelju u Metkoviću dogodio udar na slobodu govora. Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja pozivao je nadležne institucije da ispitaju na temelju čega su prosvjedniku oduzeti transparenti i zapisani osobni podaci te da obavijeste javnost tko je policajcima dao naredbu za to.

Podsjetimo, predsjednik Mosta Božo Petrov i Grmoja dočekani su u svom rodnom Metkoviću kao heroji nakon raspleta prvog čina krize u Vladi. Nekoliko stotina mještana iznenadilo je svoje uzdanice s bakljama i transparentima dobrodošlice, a Petrov je održao svoj govor uz misao vodilju: 'Možete sve imati, ali san se ne može platiti. Obraz se ne može platiti'.