POTRAGA ZA TOPNIČKIM DNEVNICIMA

Policija pronašla dokumente iz Oluje

09.12.2009 u 14:40

Bionic
Reading

Prilikom pretresa stanova umirovljenog generala Rahima Ademija i sedmorice bivših časnika HV-a policija je pronašla velik broj originalne dokumentacije iz Oluje, ali još nema službenih potvrda o pronalasku tzv. topničkih dnevnika

Policijska je akcija počela u jutarnjim satima, a do podne su pregledani stanovi osmorice bivših djelatnika HV-a, među kojima su uz Ademija i Marin Ivanović, član braniteljskog tima generala Gotovine, Željko Hučić, umirovljeni brigadir i bivši član stožera 7. gardijske brigade HV-a, te jedan od osnivača Zaklade Istina o Domovinskom ratu, Miroslav Vidović, umirovljeni brigadir i bivši pobočnik umirovljenog načelnika stožera Petra Stipetića, Eduard Butijer, umirovljeni brigadir i bivši član stožera 1. gardijske brigade HV-a, Jozo Ribičić, umirovljeni brigadir, bivši načelnik veze u Zbornom području Split, te suradnik braniteljskog tima Ante Gotovine.

General Ademi zgrožen

Neslužbeno se doznaje da je najveći broj originalne dokumentacije HV-a pronađen kod Miroslava Vidovića i Rahima Ademija, ali i u stanovima drugih na čije je adrese pokucala policija.

Vijesti RTL-a objavile su da je policija u pretresu pronašla 'pun ormar povjerljivih dokumenata' kod generala Petra Stipetića. U kratkom razgovoru s RTL-ovim novinarima general Rahim Ademi, vidno razočaran, rekao je da je sramota što mu sve rade:

'Ja sam se svojom borbom na svim hrvatskim ratištima, i na najtežim ratištima, izborio i za ovu vlast koja mi sad šalje policiju u pretres stana. Nemam ja nikakve dokumente kod sebe, a kamoli topničke dnevnike', naglasio je general Ademi.

Kod generala Stipetića pronađeni povjerljivi dokumenti?

U potrazi za topničkim dnevnicima policija je u stanu generala Petra Stipetića pronašla, kako kažu - 'pun ormar povjerljivih dokumenata'. Je li blizu kraj potrage za topničkim dnevnicima, ne zna se.

U Splitu je policija u svoje prostorije privela i Marina Ivanovića jednog od članova odvjetničkog tima generala Gotovine. Protiv kojeg je zbog tražene dokumentacije već vođen sudski postupak. 'Ovo je žalosna akcija vlade i Bajića. To je teatar, radi se predstava da bi se Bramertzu i Europi dokazalo da hrvatska vlada ima najbolje namjere udovoljiti haškom sudu', rekao je Luka Mišetić, odvjetnik Ante Gotovine

Odvjetnik Naumovski: 'Koliko znam, Ivnović nije uhićen'

Odvjetnik Mitko Naumovski također je potvrdio privođenje svoga klijenta kojega inače brani pred zagrebačkim Općinskim kaznenim sudom, gdje mu se sudi za uništenje ili prikrivanje arhivske građe.

'Kolega Ivanović priveden je u Splitu i u ovom trenutku je na putu u Zagreb, gdje bi policija s njim trebala obaviti obavijesni razgovor', kazao je Naumovski za Hinu, dodavši da, po njegovim saznanjima, Ivanović nije uhićen.

To je potvrdio i načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec koji je rekao da u jutros započetoj akciji policije i vojne policije u sklopu potrage za tzv. topničkim dnevnicima nitko još nije uhićen.

'Obavljena je pretraga desetak stanova, a s isto toliko osoba se razgovaralo ili će se razgovarati', kazao je Borovec, ne želeći otkriti imena osoba čije je stanove i kuće policija jutros pretražila na temelju sudskog naloga u potrazi za dokumentacijom iz vojnoredarstvenih akcija 'Bljeska' i 'Oluje', odnosno tzv. topničkim dnevnicima.

Odvjetnik Naumovski je ustvrdio kako je znakovito da je njegov branjenik priveden na razgovor dva dana uoči nastavka suđenja na općinskom kaznenom sudu u postupku po optužnom prijedlogu iz studenoga 2008., u kojemu se Ivanovića tereti za uništenje ili prikrivanje arhivske građe.

'Taj je slučaj u završnici i u petak bi prije završnih riječi sud trebao saslušati i posljednjeg svjedoka odvjetnika Luku Mišetića, jednog od Gotovininih branitelja', kazao je Naumovski. Ivanović se na početku tog suđenja u početku godine izjasnio da nije kriv, da nema dokumente koje traži općinsko državno odvjetništvo te da postupak smatra pritiskom na Gotovininu obranu.

Pretraženi bivši djelatnici HV-a i MORH-a

Ivanović nije akreditiran pri Haaškom sudu, ali pomaže Gotovininoj obrani, odnosno trojici njegovih branitelja.

U sklopu potrage, doznaje se da je policija pretresla stanove bivših djelatnika HV-a i MORH-a

Među osobama kod kojih je obavljena policijska pretraga stana nalaze se i umirovljeni general Rahim Ademi, bojnik Željko Hučić bivši suradnik generala Ante Gotovine, te Miroslav Vidović bivši šef kabineta generala Petra Stipetića

Nije poznato što su sve policijski istražitelji otkrili prilikom pretresa, a za sada nema potvrda da su pregledane kuće obitelji umirovljenog generala Ante Gotovine

Prema dosad prikupljenim podacima, stoji u priopćenju iz policije, utvrđeno je kako je postojala zapovijed o prikupljanju i arhiviranju dokumentacije koja se odnosi na planiranje, izvođenje i raščlambu Vojno-redarstvenih akcija Oluja i Bljesak, međutim sporna dokumentacija do danas nije pronađena.

Predstava za Brammertza?

Akcija je nazivana 'predstavom' Vlade za glavnog haškog tužitelja Serga Brammertza. Iz izvora Jutarnjeg, bliskih istrazi doznaju kako je aktivniju istragu prilikom zadnjeg posjeta Hrvatskoj tražio i Serge Brammertz, glavni haaški tužitelj.

On je, kako tvrde sugovornici, pronašao više nedostataka u tzv. administrativnoj istrazi koju su proveli MORH, MUP i Državno odvjetništvo. Dio tih prigovora odnosio se na aljkavo provedene istrage Vojne sigurnosne službe i Vojne policije.

Izvori Jutarnjeg napominju i kako je tom prilikom Brammertz inzistirao na dokumentima iz Oluje koji nikad nisu sastavljeni, s pretpostavkom da bi ih uređena vojna administracija trebala imati. Među njima su i dva dokumenta o topničkom djelovanju Operativne grupe Sinj, za koje je umirovljeni general Ante Kotromanović nedavno ustvrdio da ne postoje, jer u zoni nije bilo topništva.

Tri vrste dnevnika

'Dokumente koje traži Haaško tužiteljstvo možemo podijeliti u tri vrste: jedan dio postoji i za njim tragamo u privatnim arhivama i arhivama MORH-a, drugi dio nikad nije sastavljen, a treći je uništen' - izjavio je izvor iz istrage o topničkim dnevnicima.