rezultati očevida

Policija otkrila kako je došlo do trovanja plinom djevojčica u Požegi

03.12.2023 u 14:21

Bionic
Reading

Trovanje plinom u kupaonici zbog čega je u subotu navečer u Požegi dvoje djece s lakšim ozljedama zadržano u bolnici najvjerojatnije je izazvao zajednički rad nape i protočnog plinskog bojlera, utvrdila je policija.

Po rezultatima očevida sve upućuje na sumnju da je do trovanja došlo ugljičnim monoksidom uslijed zajedničkog rada nape i protočnog plinskog bojlera bez dotoka svježeg zraka, izvijestila je policija, koja je najavila posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Do trovanja ugljičnim monoksidom dvoje djece u dobi od 11 i 12 godina došlo je oko 22 sata, u kupaonici obiteljske kuće.

Djeca su prevezena u Opću županijsku bolnicu Požega na pružanje daljnje liječničke pomoći gdje su im utvrđene lakše tjelesne ozljede te su zadržana radi daljnjeg liječenja.

Policija često upozorava građane na opasnost trovanja ugljičnim monoksidom, plinom koji je poznat i kao "tihi ubojica" jer je potpuno bez mirisa, boje i okusa pa mu osoba može biti dugo izložena, a da to uopće ne primijeti.

Savjeti građanima su da plinska trošila i trošila na tekuća goriva redovito servisiraju kod ovlaštenih servisera, a potrebno je i poštovati rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala, što treba obaviti dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba.

Potrebno je i redovito čistiti ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice te redovito prozračivati prostorije, poput kuhinja, kupaonica, kotlovnica, garaža i drugih mjesta gdje se koriste plinska trošila ili peći za grijanje.

Policija također savjetuje građanima da ne zaključavaju kupaonicu prilikom tuširanja ako koriste plinski bojler, kako bi im se u slučaju trovanja moglo brzo priskočiti u pomoć.

Građanima se savjetuje i da nabave detektor ugljičnog monoksida i da ga stručna osoba postavi na primjereno mjesto.