MINISTAR PUN OPTIMIZMA

Filipović: Izvoz pada zbog Njemačke i Austrije koje su u recesiji

28.11.2023 u 20:26

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je u Dnevniku HRT-a, kako suprotno kritičarima, dosljednost politike Vlade vidi se i u rastu stope gospodarstva, koje je trenutno najveće u EU.

'Na stopu rasta je najviše utjecala osobna potrošnja, što znači da smo zaštitili standard građana kroz nekoliko paketa mjera, a posebno me vesele investicije', naglasio je.

Dodaje kako u posljednjih 4 i pol godina u Hrvatskoj je 13,5 milijardi eura direktnih stranih investicija, a samo u ovoj godini je strana investicija u Osijeku gdje će se zaposliti tisuću i petsto ljudi, a ima i investicija u Novom Marofu gdje se proširuju proizvodni kapaciteti.

'Najavljuju se i nove investicije Bata u Kanfanaru. Tako nas vide strani investitori', naglasio je ministar u Dnevniku HRT-a.

Pad izvoza je gotovo 9 posto, a pad izvoza roba je gotovo 20 posto.

Ministar govori kako je to bilo logično s obzirom na to da su Njemačka i Austrija u recesiji, Italija stagnira, a za nas su to važni vanjsko trgovinski partneri.

'Pad izvoza kod nas je kompenziran snažnim rastom osobne potrošnje i snažnim rastom investicija. To je ono što veseli', govori.

Radnici - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Dodaje kako hrvatsko gospodarstvo od posljednjeg kvartala 2019. do 3. kvartala ove godine raste po stopi od 14,3 posto što je drugi najveći rast u EU.

'Nama su na raspolaganju velika sredstva iz EU fondova koje koristimo i upravo stoga su investicije išle prema gore i očekujem da će se taj trend nastaviti neovisno o nepovoljnim trendovima u Europi', rekao je ministar.

Na pitanje može li se dogoditi da se naši ljudi vrate u Hrvatsku, Filipović je rekao kako je to moguće, ali ne u skorije vrijeme.

Filipović je naglasio kako građani, što se tiče plina, mogu očekivati sigurnu zimu.

'Što se tiče poduzetnika, dio njih je obuhvaćen mjerama, prije toga mislim na obrtnike, a što se tiče poduzetnika, ako ne bude tektonskih poremećaja, i za njih će biti sve u redu jer su se tržišta stabilizirala', govori.