SUMNJIVAC IZ KAZANJA PROMIJENIO ISKAZ

'Policija mi je prijetila grupnim silovanjem'

04.09.2012 u 11:03

Bionic
Reading

Slučaj misterioznog ubojstva 38-godišnje žene i njezine 76-godišnje majke u ruskome gradu Kazanju donio je jučer novi obrat. Osumnjičeni Igor Danilovski, nakon prvotnog priznanja da je ubio i potom na zidu u stanu žrtava napisao 'Oslobodite Pussy Riot', sada u potpunosti niječe priznanje tvrdeći da ga je dao nakon teškog zlostavljanja u policiji

Danilovski, inače doktorand filozofije i bivši predavač na lokalnom fakultetu, ne poriče da je u noći ubojstva boravio u stanu žrtava i zatekao ih mrtve, ali sada tvrdi da su priznanje brutalnog zločina počinjenog nožem od njega iznudili na policijskom ispitivanju.

'Danilovski je spreman identificirati policajca koji mu je prijetio. Obraćajući mu se sa 'štreberu', taj policajac mu je rekao da će ga nasaditi na nogu stolice, a zatim prenijeti u ćeliju na grupno silovanje', tvrdi odvjetnik osumnjičenog pravdajući priznanje Danilovskog prestravljenošću i šokom. Traži ponovno davanje iskaza za svog klijenta.

No advokat u ovom trenutku nije htio (ili nije mogao) objasniti zašto osumnjičeni Danilovski nije prijavio umorstvo premda je, prema vlastitom priznanju, sporne noći u stanu zatekao izmasakrirane žrtve. Usto, policija je - prema službenoj verziji - u pretresu osumnjičenikovog stana pronašla nož kojim su izbodene žene, kao i druge vrijednosti ukradene iz njihovog doma.

Prema prvotnoj verziji, Danilovski je žene ubio zbog svađe oko novca koji su mu posudile kako bi poplaćao svoja nagomilana dugovanja: sa 38-godišnjakinjom je navodno bio u intimnoj vezi. Službeni policijski izvještaj kaže da je pobješnjeli Danilovski uslijed svađe ubio ljubavnicu i njezinu majku, a potom na zidu napisao englesku parolu 'Free Pussy Riot'. Navodno je htio ostaviti dojam da su zločin počinili ekstremisti koji prosvjeduju zbog nedavne zatvorske presude moskovskim performericama.

Pojedini ljudi bliski članicama grupe Pussy Riot ne vjeruju, međutim, u tako plitku logiku zločinca. Strahuju da je riječ o obavještajnoj provokaciji kako bi se ime oporbene aktivističke skupine medijskim ponavljanjem u sumanutom kontekstu demoniziralo u očima milijuna Rusa te kako bi budući prosvjedi za njihovo oslobađanje bili asocirani sa silama kaosa i zločina. U ruskoj blogosferi odmah su se pojavile teorije da je netko drugi dopisao šokantan natpis na zid prije nego što su se vijesti dočepali mediji. Povjerenje u rad policije u Rusiji je, naime, odavno vrlo nisko. Razlog su višedesetljetna svjedočanstva iz praktički cijele Rusije - o podmetanjima dokaza, falsifikacijama, nasilju te drugim teškim malverzacijama u radu policije i sigurnosnih službi.