NEPRAVILNOSTI ZA BANDIĆEVA MANDATA

Policija istražuje promjene GUP-a Zagrebu

bandić-sjedi-u-tačkama

bandić-sjedi-u-tačkama

Izvor: tportal.hr / Autor: Ilustracija: Hrvoje Sommer / tportal.hr

Odjel za gospodarski kriminalitet zagrebačke policije počeo je provjeravati dokumentaciju o nezakonitim ispravcima prostornih planova kojima se pogodovalo privatnim investitorima u Gradu Zagrebu.

Kako neslužbeno doznaje portal Zagrebancija, Gradska skupština je prije dva tjedna dobila dopis iz policije u kojem je zatraženo da dostave materijale koje je koristilo Povjerenstvo za provjeru činjenica o objavljenim ispravcima u službenom glasniku.

Policija je zasad zatražila materijale za nelegalnih 13 ispravaka koje su ocijenili sumnjivijima, a uskoro bi mogli zatražiti i ostatak materijala. Povjerenstvo je proteklih mjeseci provjerilo 58 ispravaka koji su objavljeni u Službenom Glasniku Grada Zagreba. USKOK ih je kontaktirao te su mu dostavljeni zaključci o provjerenim ispravcima iz kojih se moglo vidjeti o čemu je zapravo riječ.

USKOK je, u rekordno brzom roku, zaključio kako postoje elementi za pokretanje istrage, te su naložili policiji da krenu s istragom. Policija je od Skupštine zatražila da im se dostavi kompletna dokumentacija za 13 ispravaka koji su bili obrađivani u prvih šest sjednica Povjerenstva. Iako je taj zahtjev stigao još 23. studenog, Skupština ih je tek sada dostavila jer su ih trebali fotokopirati i pripremiti.

Policija je krenula provjeravati izmjene 12 urbanističkih planova uređenja (UPU) i jednog detaljnog plana uređenja (DPU). Radi se o UPU Svetice, Sveti Duh, Vrbik, Rudeš, Ferenščica istok,Središće Zapad, Savska Opatovina, Savska-Šarengradska-jug, Heinzlova – Radnička dva UPU-ama u Sesvetama, i DPU Stambeno naselje vojarne Špansko-Oranice.

Podsjetimo u razdoblju od 2006. do 2009., kad je poslove tajnice Gradske skupštine obavljala Greta Augustinović-Pavičić, objavljeno je 51 ispravaka predmeta s 248 pojedinačnih točaka ispravaka, od kojih za 215 povjerenstvo držalo da su bile protupravne izmjene.

U mandatima gradske skupštine od 1990. do 2000., kad su poslove tajnika obavljali Tomislav Babić i Bernarda Jurčec, objavljeno sedam predmeta ispravaka s ukupno 30 pojedinačnih točaka te da je za jednu točku utvrđeno da nije ispravak, jer nije bilo potrebna obrazloženja, a za dvije točke ispravaka nije bilo moguće utvrditi radi li se o ispravku jer se nije imalo s čime usporediti.

U razdoblju od 2000. do 2006. uopće nije bilo ispravaka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi