primorsko-goranska

Vasilić: 'Trebalo bi izmijeniti akte o županijskim prostornim planovima da se olakša realizacija solarnih elektrana'

17.11.2022 u 16:08

Bionic
Reading

Predsjednik Primorsko-goranskog saveza Darijo Vasilić ocijenio je u četvrtak da bi trebalo izmijeniti akte o prostornim planovima Primorsko-goranske županije kako bi se omogućila jednostavnija realizacija solarnih elektrana

Vasilić je na konferenciji za novinare rekao da je županijski prostorni plan zastario, dodajući da je PGS primorsko-goranskom županu poslao pismo kako bi ga potaknuo na izmjene.

Tehnologija se ubrzano mijenja pa su prostornim planom određena ograničenja u snazi elektrana neodgovarajuća u sadašnjim prilikama, rekao je.

Solarne elektrane do deset megavata trebalo bi prepustiti u potpunosti jedinicama lokalne samouprave, koje bi tako odlučivale o lokacijama i odobrenjima za gradnju. Vasilić je istaknuo da postoji interes za ulaganje u takve elektrane na području Primorsko-goranske županije, ali je postupak bitno otežan administrativnim ograničenjima.

Predsjednik PGS-a je rekao da je sve veća potreba za prijelaz na čišće i obnovljive izvore energije s obzirom na to da fosilna goriva utječu ne klimatske promjene, onečišćenja kao nedavno na Kvarneru i Istri te na aktualnu energetsku krizu. "U PGS-u smatramo da su solarne elektrane najčišći i najisplativiji oblik proizvodnje električne energije", zaključio je.

Načelnik Općine Jelenja i PGS-ov vijećnik u primorsko-goranskoj Županijskoj skupštini Robert Marčelja rekao je da se u toj općini namjerava izgraditi solarna elektrana snage do 10 megavata.

Općina mijenja svoje prostorne planove kako bi se omogućio taj projekt, ima više zainteresiranih za ulaganje, ali prije raspisivanja javnog natječaja za odabir investitora, treba riješiti sve administrativne zapreke, rekao je.