prodaja službenih podataka

Policajka posvjedočila da ju je optužena kolegica ispitivala o slučaju URIHO

16.10.2020 u 14:12

Bionic
Reading

Saslušavanjem policajke Danijele Štos, koja je potvrdila da ju je kolegica, optužena Andrea Kožić ispitivala radi li na slučaju malverzacija u tvrtki URIHO, u petak je nastavljeno suđenje Vladi Rajiću i suoptuženicima za trgovanje informacijama iz tajnih Uskočkih istraga od 2010. do 2012.

''Sjećam se da mi je 2012. godine prišla kolegica Andrea Kožić i pitala me radim li na predmetu vezanom za malverzacije u URIHO-u, što nije bilo neobično jer predmeti, iz nekog razloga, znaju biti razdvojeni'', izjavila je policajka iz odjela gospdarskog kriminaliteta zagrebačke policije.

Na raspravi u petak trebao je svjedočiti odvjetnik Anto Nobilo kojem je nepoznata osoba poštom poslala MUP-ov tajni dokument, no on je svoj nedolazak na sud opravdao zdravstvenim problemima.

Na početku suđenja, koje je uslijedilo čak osam godina od početka istrage i gotovo četiri godine od podizanja optužnice, 13 optuženka odbacilo je sve točke Uskokove optužnice.

Prije početka suđenja krivnju je priznala policajka iz zagrebačkog odjela gospodarskoga kriminaliteta Anita Zorko pa je osuđena na uvjetnu kaznu, a optuženi policajac Vjekoslav Drnić u međuvremenu je preminuo.

Uskok je, osim njih, uz osječkog poduzetnika Željka Biloša i Rajića koji je navodno bio mozak operacije s Igorom Mlinarom, optužio i policajce Andreu Kožić, Marka Svalinu, Branka Damjanovića, Tomislava Jerkića, Slavicu Perko i Selmu Abadžić. U slučaju je, kao najzvučnije ime, optužen i bivši direktor u Ini Josip Petrović, kasnije poznat kao konzultant MOL-a.

U razotkrivanju lanca korumpiranih policajaca koji su prodavali službene podatke Uskok je snimio sate telefonskih razgovora, a navodno su, među ostalim, 'na tržištu' bile informacije o Ivi Sanaderu, Milanu Bandiću, Hrvoju Petraču, narkobiznisu, kao i osjetljivim slučajevima poput afere u HAC-u.