čekali pojačanje

Gotov stručni nadzor: Policajci u Borovu postupali kako treba, počinitelji bi se razbježali da se odmah krenulo u postupanje

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 03.05.2021 15:15
  • Objavljeno 03.05.2021 u 15:09
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: screenshot

Nakon što je jučer glavni ravnatelj policije poslao stručni tim u Policijsku upravu vukovarsko-srijemsku, kako bi se rasvijetlile sve okolnosti postupanja policije oko incidenta koji se dogodio u nedjelju ujutro u Borovu kada je skupina navijača izvikivala neprimjerene uzvike poput 'Ubi Srbina', ustanovljeno je kako su policajci postupili opravdano

'Vezano uz jučer objavljenu snimku na društvenim mrežama na kojoj je vidljivo skandiranje neprimjerenog sadržaja grupe osoba u Borovu dok se nalaze pod nadzorom policije, glavni ravnatelj policije je jučer, 2. svibnja 2021. godine uputio stručni tim u Policijsku upravu vukovarsko-srijemsku, kako bi se rasvijetlile sve okolnosti postupanja policije, odnosno kako bi se utvrdilo je li postupanje policijskih službenika bilo sukladno zakonskim odredbama i pravilima struke.

Stručni tim utvrdio je da su policijski službenici donijeli opravdanu prosudbu kada su grupu osoba, prilikom njihovog udaljavanja od Spomen obilježja 12 redarstvenika, stavili pod nadzor i s obzirom na njihovu brojnost zatražili dodatne policijske snage, a kako bi se spriječila eventualna protupravna ponašanja prilikom povratka grupe do njihovih vozila. Tijekom nadzora policije grupa se kretala u tišini, a u jednom je trenutku došlo do skandiranja neprimjerenog sadržaja u dva-tri navrata, a što je i vidljivo na snimkama.

S obzirom da je postojao visok stupanj vjerojatnosti da bi se osobe iz grupe razbježale, a što bi otežalo utvrđivanje njihovog identiteta i daljnje procesuiranje, bilo je nužno pričekati dodatne policijske snage čijim dolaskom je, sa suprotne strane, grupa zaustavljena te je utvrđen identitet svih osoba.

Ovakva prosudba omogućila je daljnje procesuiranje svih počinitelja, što je i učinjeno tijekom dana privođenjem osoba u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su počinile kazneno djelo 'Javno poticanje na nasilje i mržnju' iz članka 325. Kaznenog zakona, a bez dodatnog uznemiravanja građana.

Temeljem prikupljenih informacija i svih utvrđenih činjenica, stručni tim donio je zaključak da su policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske primijenili policijske ovlasti u skladu sa zakonskim odredbama i sukladno pravilima struke', stoji u priopćenju Ravnateljstva policije.

Incident koji se dogodio u nedjelju ujutro u Borovu kada je skupina navijača izvikivala neprimjerene uzvike poput "Ubi Srbina" osudili su vukovarski HDZ i SDP, SDSS, Zajedničko vijeće općina i županijsko Vijeće srpske nacionalne manjine.

Izgred koji se dogodio na dan 30. obljetnice ubojstva dvanaestorice pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije, ubijenih 2. svibnja 1991. u tome mjestu te kada građani pravoslavne vjere kojih je u Borovu većina proslavljaju Uskrs, osudila je i vlada, predsjednik RH Zoran Milanović, Srpsko narodno vijeće i drugi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!