društvene bolesti

Nova ljevica: Plenković u borbi protiv ekstremizma treba 'pogledati u svoje gnijezdo'

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 03.05.2021 13:56
  • Objavljeno 03.05.2021 u 13:56
Ivana Kekin, predsjednica Nove ljevice

Ivana Kekin, predsjednica Nove ljevice

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nova ljevica pozvala je u ponedjeljak premijera Andreja Plenkovića da u borbi protiv ekstremizma i radikalizacije "pogleda u svoje gnijezdo", ustvrdivši da najviši državni dužnosnici i članovi HDZ-a svojim izjavama sudjeluju u širenju te društvene bolesti

Reagirajući na jučerašnji događaj u Borovom Selu, gdje je skupina muškaraca prolazeći naseljem u pratnji policije uzvikivala "Ubij Srbina" i "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati", Nova ljevica u priopćenju poručuje da se protiv ekstremizma i radikalizacije ne možemo i ne smijemo boriti samo onda kada ugroze premijera i visoke dužnosnike.

Ekstremizam je samo simptom široko rasprostranjene društvene bolesti uzrokovane političkim oportunizmom i skupljanjem političkih bodova na normalizaciji i bagatelizaciji NDH sentimenta, a u širenju te bolesti sudjelovali su i sudjeluju i najviši državni dužnosnici i članovi HDZ-a, navodi se u priopćenju.

Unatoč Plenkovićevoj najavi da će se tražiti gnijezda radikalizacije i ekstremizma, čini kako su "radikalni ptići" u Hrvatskoj zaštićeni, kaže Nova ljevica i podsjeća na sudsku presudu kojom su Dinamovi navijači, koji su razvili transparent s porukom mržnje prema Srbima, osuđeni na uvjetnu kaznu zatvora.

"Radikalna su gnijezda štićena i svaki puta kada visoki dužnosnici osuđuju ‘sve totalitarizme’ kako ne bi morali osuditi onaj koji je jedini prijeteći - nacionalizam koji poziva na nasilje i mržnju", dodaje se uz navođenje pokušaja predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da istodobno osudi i ne osudi poklič "Za dom spremni".

Također, Nova ljevica osuđuje izjavu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da policija "poduzima sve u njezinoj nadležnosti da ljude koji su u Borovu Selu vikali prekršajno goni za narušavanje javnog reda i mira".

"Nameće se zaključak da Božinović izjednačava poziv na ubijanje pripadnika manjina s primjerice, puštanjem preglasne glazbe izvan pravila kućnog reda ili šetnje psa bez povodca", kažu i podsjećaju da ministar ne smije navoditi policijske službenike na kvalifikaciju djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Stoga pozivaju Plenkovića da "pogleda u svoje gnijezdo", a potom prione izradi akcijskog plana za suzbijanje verbalnog nasilja prema manjinama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!