KONTROLA GRANICE

Policajci spremni za schengenski režim

07.07.2009 u 18:26

Bionic
Reading

Hrvatski MUP u suradnji s partnerima iz Njemačke i Slovenije završio je četvrti twinning projekt na području upravljanja granicom kojeg je s milijun eura financirala Europska unija, kako bi hrvatsku graničnu policiju pripremila za pristupanje schengenskom režimu

Tijekom projekta koji je počeo prije godinu i pol izrađen je precizni plan mjera za primjenu schengenskoga plana i akcijskog plana za integrirano upravljanje granicom te jačanje kontrole i zaštite granice uvođenjem postojećih standarda i prakse EU.

Rezultati projekta koji je od velike važnosti za pristupanju Hrvatske Uniji čelnici hrvatskog MUP-a predstavili su danas na svečanosti u palači Dverce, u nazočnosti stranih partnera, šefa izaslanstva Europske komisije Vincenta Degerta i veleposlanika više europskih zemalja.

Voditelj projekta, načelnik postaje Savezne policije Muenchen, Juergen Vanselow ocijenio je da je projektom, zahvaljujući velikom naporu hrvatskih kolega, postignuto i više od onoga što je bilo definirano ugovorima.

Pomoćnik načelnika Uprave za granicu hrvatskog MUP-a Zlatko Miletić dodao je da su tijekom projekta izrađeni svi potrebni dokumenti, utvrđeni nedostaci i potrebe te izrađene sve odgovarajuće preporuke.

Prisjećajući se osnutaka Europske unije, Šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert, kazao je da se koncept ujedinjene Europe prvenstveno odnosi na slobodu kretanja bez granica, koju danas osigurava upravo schengenski režim.