PRIJEVREMENO PUŠTEN IZ TUROPOLJA

Polančec ne smije komunicirati s medijima

04.07.2013 u 12:44

  • +5

Polančec napustio Turopolje

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Bionic
Reading

Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec pušten je, oko 10 sati, iz kaznionice u Turopolju gdje je odslužio kaznu jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću iz državnog proračuna platio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju.

Polančec je iz zatvora izašao s koferom i okupljenim novinarima poručio da kao osuđenik koji je prijevremeno pušten ne smije komunicirati s medijima.

Ponovio je tek ono što je rekao odlazeći u zatvor da nije s namjerom, izravno ili neizravno, počinio kazneno djelo za koje je osuđen. 'Ako sam ikome svjesno priskrbio imovinsku korist daj Bože da mi ispala oba oka i osušile se obje ruke', poručio je Polančec.

Njegov odvjetnik Anto Nobilo ranije je potvrdio da Polančec na prijevremeni otpust izlazi odlukom zatvorskog upravitelja koji mu je kaznu smanjio za 40 dana.

Zagrebački Županijski sud je u listopadu 2010. Polančeca nepravomoćno osudio na 15 mjeseci zatvora, proglasivši ga krivim zbog isplate pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju, no Vrhovni mu je sud smanjio kaznu za pet mjeseci. Kao olakotnu okolnost sud je uzeo motiv zbog kojega je prekršio zakon, a to je pokušaj rješavanja statusa radnika vukovarskog 'Borova' srpske nacionalnosti.

Osim u tom slučaju, Polančec je pravomoćno osuđen u slučaju 'reflektori' u kojemu je, nakon nagodbe s USKOK-om, dobio jednogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu s četverogodišnjim rokom kušnje.

Protiv bivšeg potpredsjednika Vlade još se vodi postupak i u slučaju 'Spice', gdje je s bivšim čelnicima Podravke i njihovim poslovnim partnerima optužen da je tu tvrtku oštetio za više od 400 milijuna kuna.