PRIPREMNO ROČIŠTE

Polančec napokon na sudu

  • Autor: M.B./Hina
  • Zadnja izmjena 03.09.2010 10:32
  • Objavljeno 03.09.2010 u 09:40
Damir Polančec

Damir Polančec

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajač

Prvi put od puštanja iz pritvora krajem srpnja bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec danas se pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu da bi prisustvovao pripremnom ročištu za suđenje zbog naručivanja nepotrebne stručne studije za koju je iz proračuna plaćeno pola milijuna kuna. Polančec je u sudnicu ušao šutke, tek je pozdravio okupljene novinare kimanjem glave

USKOK tereti Polančeca da je, kao ministar gospodarstva, od vukovarskog odvjetnika Petra Miletića naručio i platio izradu studije kojom se Ministarstvo nije nikada koristilo. Iako je nepotrebna stručno-pravna studija sastavljena na samo 19 stranica, iz proračuna je za nju izdvojeno 500 tisuća kuna.

Polančec je u sudsku zgradu na zagrebačkom Zrinjevcu došao nešto prije 9 sati u pratnji odvjetnika Ante Nobila, a okupljenim novinarima nije davao izjave.

Na pripremnom ročištu zatvorenom za javnost sudac Ivan Turudić zakazat će početak suđenja i odrediti koji će se svjedoci ispitati te kojim će dokazima pred sudom biti potkrijepljene tvrdnje obrane i tužiteljstva.

Sudac na ročištu može izdvojiti iz spisa  nezakonite dokaze, ako to prije nisu učinili sudac istrage i optužno vijeće koje je krajem srpnja potvrdilo USKOK-ovu optužnicu u tom slučaju.

Obrana i optužba moći će predložiti i nove dokaze ako su za njih doznali nakon potvrđivanja optužnice, a predstavnik USKOK-a na ročištu će izložiti dio optužnice iz kojeg proistječu naziv i zakonska obilježja kaznenog djela te podastrijeti dokaze koji potvrđuju optužnicu. Na kraju može i predložiti kaznu.

Dvojica optuženika potom bi se ponovno trebala očitovati o USKOK-ovim optužbama te zajedno s braniteljima točno odrediti koje dijelove optužnice poriču i zbog čega.

USKOK tvrdi da je bivši ministar naručio i platio studiju  iako je znao da ona nije potrebna jer je taj problem već bio riješen u pregovorima tijela Vlade s radnicima Borova srpske nacionalnosti. Sam Polančec sudjelovao je u tim pregovorima, dok je Miletić zastupao jednu skupinu radnika Borova, a za te mu je usluge u siječnju 2009. Borovo platilo 1,3 milijuna kuna.

Osim optužnice zbog stručne studije, USKOK je optužio Polančeca i zbog nezakonito potrošenih 230 tisuća kuna za rasvjetu na igralištu Nogometnog kluba Osvit u njegovom rodnom mjestu Đelekovcu, u blizini Koprivnice.

Protiv njega su u tijeku i dvije istrage - u slučajevima Podravka i HEP. Zbog ta je dva slučaja Polančec bio u istražnom zatvoru od kraja ožujka do 22. srpnja ove godine, kada je pušten jer su ispitani svi svjedoci na koje je mogao utjecati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi