USKOK O SPICE BOYSIMA

Polančec je vodio zločinačku organizaciju

10.09.2010 u 07:50

Bionic
Reading

Večernji list je iz nove optužnice protiv Damira Polančeca iščitao kako tužitelji tvrde da su se bivši potpredsjednik Vlade i sedmorica optuženih udružili u zločinačku organizaciju kako bi postali većinski vlasnici Podravke te su je oštetili za najmanje 401 milijun kuna

Damira Polančeca USKOK tereti da je kao visoki državni dužnosnik organizirao i povezao u zločinačku mrežu Darka Marinca, bivšeg predsjednika uprave Podravke, Milana Horvata, vlasnika

varaždinske Fime, Zdravka Šestaka, također bivšeg predsjednika Podravkine uprave, Sašu Romca i Josipa Pavlovića, bivše članove uprave, Srđana Mladinića, vlasnika propalog splitskog SMS-a te zagrebačkog odvjetnika Zorana Markovića, radi počinjenja kaznenih djela, zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na zloporabu položaja i ovlasti te protuzakonitog posredovanja.

Večernji list piše da se optužnicom na tristotinjak stranica tereti Polančeca da je od 2005. do listopada 2009. u Koprivnici, Varaždinu, Splitu i Zagrebu zajedno s Marincem i Horvatom povezao ostale okrivljenike radi preuzimanja većinskog vlasničkog udjela u Podravki.

Njezini su menadžeri, tvrdi USKOK, prema prijašnjem dogovoru s Polančecom, Horvatom i Mladinićem, zaključivali poslove kojima su nepotrebno zadužili Podravku nenamjenski trošeći njezin novac kako bi postali većinski vlasnici njezinih dionica, odobravali su kredite drugima bez znanja uprave i NO-a, kreditno zaduživali tvrtku, davali jamstva po mjenicama i kreditima drugima, a sve kako bi zapravo zavladali koprivničkom kompanijom.

Podravki su, piše u optužnici, nanijeli štetu od najmanje 400.882.343,40 kuna.