IZRADA (NE)POTREBNE STUDIJE

'Polančec je isplatio moje tri godišnje plaće'

17.09.2010 u 09:19

Bionic
Reading

Čitanjem optužnice, iznošenjem obrana te svjedočenjem dvojice svjedoka započelo je na zagrebačkom Županijskom sudu suđenje bivšem potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Damiru Polančecu i vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću. Obojica optuženika izjavila su da se ne osjećaju krivima

Uskok Polančeca tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, dok se Miletiću na teret stavlja poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Prema optužnici, Polančec je unaprijed dogovorio da će Miletiću iz proračuna isplatiti pola milijuna kuna za stručnu studiju s naslovom 'Konvalidacija radnog staža i mirovina stečenih na području RH pod upravom UN od prosinca 1991. do polovice siječnja 1998. godine'.

Uskok tvrdi da studiju nije trebalo izraditi jer je problem neisplaćivanja plaća i mirovinskih davanja za oko 4.500 tisuće radnika Borova srpske nacionalnosti Vlada, odnosno njezina nadležna tijela, u pregovorima s radnicima već bila riješila.

Polančecov odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da je temelja greška DORH-a to što je uzela samo jedan segment zbivanja.

Damir Polančec nije motivirao niti je namjeravao Miletiću pribaviti korist. Postupao je u državnom, a ne i privatnom interesu', kazao je Nobilo

Nobilo nadalje tvrdi da je Polančec državi puno više uštedio jer su Miletićeva potraživanja bila veća od pola milijuna kuna.

'Radnici Borova srpske nacionalnosti bili su svjesni da, za razliku od kolega Hrvata, neće moći dobiti i plaće za period 1991-1998, pa su pristali na to da im se upiše samo radni staž kako bi mogli ostvariti pravo na mirovine', istaknuo je Nobilo dodavši da je država platila Borovu za njegove pravne zastupnike 2,3 milijuna kuna, od čega je Miletić, koji je zastupao najveći broj radnika, dobio 1,3 milijuna kuna.

Nobilo nadalje navodi da Polančec spornu studiju nije nikad vidio, pa nije mogao ni znati za njezinu valjanost te je uvjeren da njegov klijent nije zlouporabio položaj i da je postupao u interesu države.

Odvjetnik drugookrivljenog Ivan Stanić tvrdi da njegov klijent nije mogao poticati Polančeca na činjenje kaznenog dijela jer je Polančec bio visoko rangirani državni dužnosnik. Tvrdi da su potraživanja Miletića bila i sedam puta veća od isplaćenih pola milijuna kuna te da to nije šteta, već ušteda za proračun. Ističe da je pola milijuna kuna, koliko mu je isplaćeno, naknada za stvarni, a ne fiktivni rad.

Svjedok Miljenko Pavaković, koji je 2008. bio državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, ustvrdio je da je sporna studija došla do kabineta ministra, ali je dodaio da ne zna je li je on osobno i vidio. Milenko Popović pak mišljenja je da je izrada studije bila jedan od preduvjeta za otvaranja poglavlja 23 'Pravosuđe i ljudska prava'.

Nakon prvog ročišta, USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš izjavila je da obrana sasvim sigurno neće moći dokazati zašto je Polančec Miletiću isplatio njezine tri godišnje plaće.