Božo Kovačević tvrdi

'Pokretanje Krimske platforme bila je dodatna motivacija Rusiji za napad na Ukrajinu'

24.10.2022 u 18:42

Bionic
Reading

Bivši veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević analizirao je u održavanje summita Krimske platforme u Hrvatskoj. O nesudjelovanju predsjednika Republike Hrvatske kazao je da to govori o žalosnom stanju vlasti u Hrvatskoj

“Ne znam kako to da predsjednik ne zna je li pozvan ili nije, ali i sama ta činjenica govori mnogo. Mnogim svojim izjavama je iritirao premijera i ljude u izvršnoj vlasti, ali neovisno o tome – on je predsjednik države i ima stanovite Ustavom definirane ovlasti. Drugi dužnosnici moraju s njim razgovarati o onome što je izričito njegova Ustavna nadležnost. On predstavlja RH pa ju može predstavljati i na skupu kakav je Krimska platforma. Njegova stajališta se razlikuju od premijera i to je pitanje koje bi oni općenito trebali razjasniti prije svojih javnih nastupa”, rekao je Kovačević za N1 dodajući da je sasvim sigurno Milanovićev izostanak zamijećen i među stranim delegatima.

“To je šteta za Hrvatsku jer to urušava kredibilnost Hrvatske kao mogućeg partnera i u bilateralnim razgovorima, ali i u okviru multilateralnih organizacija. Ovaj summit je nedvojbeno potvrda orijentacije premijera i Vlade, rekao bih i orijentacije Hrvatske u cjelini. Dakle, orijentacije u korist očuvanja teritorijalne cjelovitosti i poštivanja međunarodnog prava. Nema razloga da i predsjednik u tome ne sudjeluje. Ali tu postoje njihovi osobni animoziteti i nesposobnost da unaprijed usuglase stajališta”, ističe Kovačević.

Kazao je i da je upravo pokretanje ove platforme bio još jedan čimbenik koji je utjecao na odluku Vladimira Putina da krene u rat 24. veljače.

  • +19
Andrej Plenković i Nancy Pelosi Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

“Premijer je bio jedan od inicijatora te Krimske platforme, odnosno jedan od onih koji se prvi pridružio. Kao premijer se od početka zauzeo za očuvanje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. U vrijeme kada je pokrenuta Krimska platforma, Rusija ja imala razloga vjerovati da Krim neće biti sporan u međunarodnim odnosima zato što je 2015. godine Vijeće sigurnosti usvojilo rezoluciju koja je ozakonila Sporazum iz Minska 2, a on se tiče Luhanska i Donjecka, u njemu se Krim ne spominje. Rusija se od tada ponašala kao da je jedino sporno što treba riješiti pitanje Luhanska i Donjecka, a Krim je, kao, ruski.

Kada je pokrenuta Krimska platforma, bilo je jasno da ni pitanje Krima nije prešutno prihvaćeno kao riješeno u međunarodnoj zajednici. Vrlo vjerojatno je pokretanje Krimske platforme bila dodatna motivacija Rusiji za nerazumnu odluku o pokratnju invazije na Ukrajinu”, kazao je Kovačević.