AKTUALNE TEME

Milanović: O čemu bih razgovarao s Nancy Pelosi? Teme bi bile kurtoazne; na izborima u SAD-u ionako će pobijediti republikanci

24.10.2022 u 13:42

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović rekao je da ne sudjeluje u Međunarodnoj krimskoj platformi jer je predsjednik države, a ne predsjednik parlamenta. Opovrgnuo je da je on tražio sastanak s Nancy Pelosi, predsjednicom Zastupničkog doma američkog Kongresa. 'Tražila je američka ambasada, ali prekasno. Da je došao američki državni tajnik, vjerojatno bih ostao u Zagrebu, ali ovako ne', rekao je Milanović u Makarskoj, gdje je nazočio svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom obilježavanja Dana Grada

'Nancy Pelosi nije izvršna vlast, za dva tjedna neće biti to što je sada, a teme bi vjerojatno bile kurtoazne', odgovorio je na pitanje novinara o čemu bi pričao s visokom američkom dužnosnicom iz redova Demokratske stranke koja je došla u Zagreb na veliki međunarodni skup podrške Ukrajini. Ujedno, Milanović je prognozirao da će na predstojećim izborima za Kongres, 8. studenog, ionako pobijediti republikanci.

Naglasio je da niti ne zna je li pozvan na Krimsku platformu, ne zna što je to i vidi puno cinizma i nepoštenja prema jadnom ukrajinskom narodu pa ne želi biti još jedan pozer koji će u tome sudjelovati. Rekao je da ukrajinski narod plaća ogromnu cijenu.

'Očekuje se da obučavamo ukrajinske vojnike. Trebamo im pružiti svu moguću pomoć, ali što se tiče obuke - to je svrstavanje i de facto sudjelovanje u ratnom sukobu. A s obzirom da je zadnja objava rata bila 1914. ratno stanje pravno ne postoji. To je crta preko koje ne dopuštam', rekao je Milanović.

'Onaj tko se da maltretirati i stalno pristaje na ucjene nema budućnost. Hrvatsku se ne tretira kao ozbiljnu, nego kao neozbiljnu državu. I sad bi mi morali raditi za druge', dodao je.

Zamjerio je Gordanu Grliću Radmanu što kao ministar vanjskih poslova ide u Bruxelles i tamo glasa o odluci koja se tiče hrvatske nacionalne sigurnosti, hrvatskog OSRH-a koji ima jednog vrhovnog zapovjednika. Odluka se donosi, a da on ne zna ništa o tome.

'To je protuustavno. Ta odluka nikoga ni na što ne obvezuje. to je poruka svim komentatorima koji tvrde da Hrvatska ima dužnost, Hrvatska nema nikakvu obvezu, nek mlate gloginje nečim drugim', slikovit je predsjednik.

  • +16
Zoran Milanović u Makarskoj Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic

Hrvatska nema nikakvu dužnost, nikakvu pravnu obavezu u okviru NATO-a, kazao je, dodajući da postoji obaveza samo prema članicama NATO-a. Ako netko napadne Poljsku ili Litvu, to je druga stvar.

'Što da Hrvatska napadne Srbiju i zarati, jel nama NATO treba pružiti pomoć i zaštitu? Možda da, možda ne. I od članica NATO-a se očekuje da budu racionalne. Ima nas puno, 30-ak. Ta obaveza priskakanja u pomoć drugoj članici je iz 1949. kada je SSSR dobio nuklearnu bombu. Svako pravilo ima svoj životni vijek. Doživljavam ga ozbiljno, ali potrebno je i naše razumno ponašanje da se ne uvalimo u veće probleme od onih koji nam trebaju. Hrvatska neće napasti Srbiju ni Srbija Hrvatsku, jasno, ali ovo govorim da doskočkim prevarantima koji govore o nekim hrvatskim obvezama. Gdje su bili dok sam godinu dana trubio o bosanskim Hrvatima? Država je kako koncept sebična tvorba, okružio si se granicama da bi brinuo o sebi', kazao je.

'To nisu vojna pitanja, nego pitanja sudbine i sigurnosti jedne države, ljudi koji ovdje očekuju najbolji život', dodao je, naglašavajući da je uvjeren da radi ispravno i da je na onoj strani povijesti koja je nama važna, 'našoj strani povijesti': 'Naša pozicija je takva da moramo brinuti svoju brigu', priklopio je.

Predsjednik Milanović osvrnuo se i na sukob policije i navijača Hajduka u Splitu. Rekao je da ne zna puno o tome, ali je dodao kako 'postoje situacije u kojima se policajac nekada ne može obraniti, a da ne povuče'. Dodao je i da nije navijač, ali mu je Hajduk najdraži klub.